Gör dina lp-skivor till mp3

Ta vara på din musikskatt! Så här lätt tankar du över dina lp-skivor till datorn.

Lp-historik

• Den äldsta typen av skivspelareskiva var den så kallade 78-varvaren. Den ersattes under slutet av 1940-talet av vinylskivan.
• LP står för Long Play och är ett format av skivspelareskivan.
• Under 1970-talet och 1980-talet var detta världens mest sålda format för musik.
• Under 1990-talet konkurrerades vinylskivan ut av cd-skivan, och en hundraårig grundläggande teknik med lagring av ljud på mekanisk väg ersattes av digital lagring.

Källa: Nationalencyklopedin och Wikipedi

Gör dina lp-skivor till mp3
Illustration: Robert Nyberg

Så här gör du

1. Du börjar med att ladda ner det datorprogram du behöver för kopieringen av din skiva. Det finns olika program på internet att välja på. Vi valde ett program som heter Golden Records och som finns på adressen: www.nch.com.au/golden/index.html (detta program fungerar enbart på PC-datorer). Väl inne på sidan klickar du på rutan med texten ”Download now”. Kopieringsprogrammet Golden Records laddas nu ner på din dator.

2. Nu är det dags att koppla ihop skivspelaren med
datorn. Koppla en sladd mellan skivspelarens hörlursuttag direkt till mikrofonuttaget på datorn. Sladden finns att köpa i alla välsorterade stereo- och datorbutiker.

3. Starta kopieringsprogrammet på datorn och tryck på recordknappen. Sätt sist av allt på lp-skivan. Ljudet förs nu från din skiva till din dator. Du ser på skärmen när kopieringen är avslutad. Var beredd på att skivan kopieras i realtid, med andra ord tar det sin tid att kopiera lp-skivor. Fast du behöver inte ha ljudet på, om du inte vill förstås.

Ladda över direkt till din mp3-spelare

Vissa mp3-spelare har ett mikrofonuttag. Äger du en sådan kan du med en sladd koppla mp3-spelaren till din skivspelare och kopiera över lp-skivorna direkt till den. Kanske smidigare men resultatet blir sämre med brusigt och skrapigt ljud.

Här hittar du programmen

Har du inte lust att ladda ner programmet från internet (fast det går fort) så finns det även att köpa i välsorterade elektronikbutiker.

Bland annat har Siba ett program för att kopiera lp-skivor till datorn:
• Magix Audio Cleaning Lab 11 Deluxe. Pris: 399 kronor.

Med detta program kan du även redigera bort repigt och brusigt ljud som kan uppstå vid kopieringen.
För dig som är beredd att lägga ut mer pengar finns en särskild skivspelare att köpa just för detta ändamål.

Till exempel har Macoteket en skivspelare med inbyggd usb-port, vilket gör att du både kan lyssna på, och kopiera över dina lp-skivor direkt till mp3 eller cd. Skivspelaren tvättar även ljudet från sprak och knaster.
• Numark TTUSB. Pris: 1 836 kronor.

Av: Sara Palmquist

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top