Stickfebern är här

På kaféer, i garnbutiker och på bloggar – överallt stickas det. Den nya stickboomen löper som en röd tråd genom världen.

Kändisar som stickar

• Sarah Jessica Parker, skådespelerska
• Kate Hudson, skådespelerska
• Catherine Zeta Jones, skådespelerska
• Britney Spears, sångerska
• Nina Persson, sångerska i the Cardigans
• Uma Thurman, skådespelerska
• Geri Halliwell, sångerska
• Madonna, sångerska
• Julia Roberts, skådespelerska
• Russel Crowe, skådespelare
• Johan Lönnroth, f d riksdagsman vänsterpartie

Stickfebern är här
Foto: Peter Knutsson
Stickfebern är här
På Marias Garn i Stockholm anordnas stickkafé en gång i månaden. Anna Mella Rossby, 37, trivs bland garnerna.
Foto: Peter Knutsson
Stickfebern är här
Stickande stjärnan Kate Hudson har bidragit till den nya stickboomen.
Foto: IBL
Stickfebern är här
Stickande stjärnan Kate Hudson har bidragit till den nya stickboomen.
Foto: All over press

Plötsligt ligger det garnnystan överallt. Runt om i landet träffas kvinnor på lokal, sippar latte och stickar tillsammans. Förr var syjuntan förlagd till hemmet, nu träffas man på stan på ett stickkafé.
Stickboomen vi ser i dag började i USA. Det var kändisar som Madon-na, Julia Roberts och Sarah Jessica Parker som drog i gång trenden när de fotograferades av paparazzi med stickorna i högsta hugg.

Internet+stickat=sant

Men det ökade intresset för stickning hänger också samman med internet. Sedan förra stickboomen, på 80-talet, har datorn blivit ett sätt att kommunicera med andra stickfantaster. Stickning har blivit en folkrörelse och nätet vimlar av stickbloggar med udda namn; Stick å brinn!, Stickgalen, Litet nystan och Stickfrossa är bara några exempel. Människor som aldrig tidigare skulle ha mötts träffas tack vare sitt gemensamma intresse.

Från IT till garn

Maria Gustavsson har alltid drömt om att få arbeta med textil. För ett år sedan lämnade hon ett jobb som projektledare inom IT-branschen och öppnade sin första egna garnbutik.
– Visst, jag har vänt upp och ner på hela mitt liv. IT-genren är som den är och till slut blev jag så trött på att leta nollor och ettor. Jag var nära väggen, det här var ett sätt att göra något annat.
– Jag trivs att umgås med kreativa människor och tror att alla mår bra av att skapa något.

Stickkafé

En gång i månaden anordnas stickkafé i butiken på Södermalm i Stockholm. Anna Mella Rossby, 37, från Sollentuna kommer ofta hit, stickar och umgås.
– Det här är en fantastisk idé! Stickar man på lokal slipper man både städa och baka, sånt som man måste göra om man har syjunta hemma. Och så gillar jag friheten, jag kan komma och gå när jag själv har lust.

"Knit-alongs"

Den senaste stickflugan bland stick-bloggarfolket kallas Knit-alongs eller parallellstickning. Det går ut på att en grupp människor på olika håll i landet stickar efter samma mönster – samtidigt. Kontinuerligt lägger man ut bilder på nätet för att visa hur arbetet fortskrider.
– Det är jättespännande, konstaterar Anna Mella Rossby. Slutresultatet brukar bli väldigt olika även om vi följer samma beskrivning.
Men stickning är inte bara en social företeelse. Vetenskapliga studier visar att handarbete är hälsosamt, att det minskar negativ stress och sänker blodtrycket. Vissa kallar till och med stickning för den nya yogan.

Dubbelt på tio år

Eva Wincent har haft garnaffär i Stockholm i över tjugo år och följt stickboomens uppgång och fall. I dag ser det ljusare ut igen och garnförsäljningen har ökat med det dubbla jämfört med för tio år sedan.
– Jag tror att de flesta människor stickar för att koppla av mentalt. Det finns något rogivande i det här monotona flyttandet av maskor. Vi lever i en stressig tid och när den yttre världen känns svårhanterlig drar många sig inåt och ger mer plats för både handarbete och pyssel.

Var stickar du helst själv?– Jag stickar ofta vid frukostbordet, det är en perfekt start på dagen. Huvudet hinner vakna i lugn takt.

Har stickningen förändrats sedan 80-talet?– Absolut! På 80-talet ville alla sticka i mohairgarn och med stora stickor, det viktiga var att det gick fort. I dag handlar det inte så mycket om att producera utan mer om att koppla av. Stickning får ta tid.

Vilka mönster är populärast?– De som aldrig handarbetat tidigare börjar gärna med någon mindre accessoar som en halsduk eller ett par benvärmare och så finns det nördarna som jag brukar kalla dem. De som letar fram så udda mönster som möjligt för att vara ensamma i sitt slag.

I jämlikhetens namn är det inte bara kvinnor som ser tjusningen i stickorna. På nätsajten www.men-knit.net kan stickande män få utlopp för sin kreativitet och få kontakt med likasinnade. På sajten finns chattar, länkar, tröjor och pins med uppmaningen ”Are you man enough to knit”.

Praktik mot teori

Jimmy Ehnberg, 27, från Göteborg är till vardags doktorand på Chalmers. Varannan vecka deltar han i stickgruppen Stich’n Bitch som samlas på stickkaféet Jups Coffee i centrala staden.
Jimmy uppskattar det praktiska med att sticka, det blir en motvikt till hans teoretiska vardag på Chalmers.
– Egentligen ville jag helst snickra, men jag har för lite plats för det i min tvårummare. Stickningen har blivit mitt sätt att få utlopp för kreativiteten.

Kaffe alltid populär

En annan man som gillar stickat och vars lyskraft är lika stark i dag som på 70-talet är textilkonstnären Kaffe Fassett. Över 80 000 människor besökte Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm när den amerikansk-engelske stickgurun nyligen ställde ut sina färgstarka stickade plagg.
Som den gränslöse idéspruta han är arbetar han inom flera olika tekniker – stickat, broderat, kviltat. Hans specialitet är att blanda färger och garnstrukturer på ett nytt sätt.

En ny generation

Kaffe Fassett har fått många beundrare bland de unga konstnärliga handarbetarna. Den nya generationen stickare tänjer gärna gränserna och delar med sig av sina originella idéer via nätet.
Bakom bloggen www.knitta-please.com finns ett amerikanskt konstnärskollektiv vars graffiti sprider sig över USA. Gruppens graffiti innebär att man stickar in saker på offentliga platser. Stickat på lyktstolpar, stickat på bilarnas radioantenner och stickat på träd. ”Warming the world” är kollektivets paroll.

Stickkontakter på nätetwww.icakuriren.se Gå in på söksidan här. Skriv ”sticka” och sök bland ”Gör det själv”.
www.stickamera.se Massor med länkar till allt möjligt om stickning; bloggar, mönster och butiker.
www.sticka.org Här finns sticktips, workshops, kalendarium för olika stickkaféer runt om i landet.
svenskastickringen.blogspot.com har många stickbloggar.

Tidningar på nätetwww.vogueknitting.com
www.menknit.net/mag.html

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top