Lantligt paradis på Österlen

Törnrosaslott kan gömmas bakom buskar och sly än i våra dagar. Och prinsar kan pussa på grodor, fast de inte är förtrollade. Följ med till familjen Mandelmanns, en sagolik plats på Österlen.

Lantligt paradis på Österlen
Foto: Christer Vallstrand
Lantligt paradis på Österlen
Foto: Christer Vallstrand
Lantligt paradis på Österlen
Foto: Christer Vallstrand
Lantligt paradis på Österlen
Foto: Christer Vallstrand

Tänk att i våra dagar hitta sitt eget törnrosaslott mitt i det böljande vackra Österlenlandskapet. Det var just vad familjen Mandelmann gjorde. Det var ingen prinsessa som låg och sov i det vackra gamla boningshuset i engelsk stil bakom flera meter höga schersminer och slybuskar. Men efterhand som familjen återerövrat gården från år av förfall har många sällsyntheter dykt upp. Örter och fjärilar av alla de slag – för att inte tala om grodorna. Tolvårige Aron har lockat fram utrotningshotade lövgrodor, långbensgrodor, paddor och vattensalamandrar genom att börja gräva små dammar i ett sankt parti nedanför huset.
Familjen har fått EU-bidrag för att göra det så trivsamt för groddjuren att de stannar kvar. Ett helt litet parkområde med dammar, stensatta kanaler, lusthus, små välvda broar och öar med vackra blommor har grodorna fått alldeles nedanför familjens örtagård. Härifrån är utsikten kilometervid över det vackra Österlen med sina backar och med Rörums kyrka vid horisonten.

Bortglömd i sly

Det var för fem år sedan som sagan började. Marie och Gustav Mandelmann hade tänkt sig ett "gröna-vågen-liv" på Gotland, men omständigheterna gjorde att de började se sig om efter en drömgård i Skåne i stället. Gustav åkte runt på Österlen och letade, men det var en ren tillfällighet att han fick nys om den halvt bortglömda gården i Rörum. För slyn hade växt så hög under de många år som gården stått för fäfot att grannarna nästan glömt att den fanns där. Men Gustav såg med en gång möjligheterna i det rejäla vackra boningshuset och i lagård och ekonomibyggnader i en fyrkant runt kullerstensgården. Marie kom efter med barnen Aron, Tora och Disa och så började den kärleksfulla renoveringen som säkert kommer att ta flera år än. För något hafsverk vill familjen inte veta av.

I de vackra backarna, som är så typiska för landskapet, växer nästan mer av gullvivor, backsippor, timjan och sandnejlikor än i de berömda Brösarps backar. Gården gränsar till naturreservaten Forsemölla och Sträntemölla. Där går nu 240 tackor med sina lamm och betar fridfullt. Några av de utrotningshotade rödkullakossorna och svartfläckiga linderödsgrisarna finns också på gården. Men det är fåren som är den största inkomstkällan på gården i dag. Ofta får de tvillingar (förra året blev det 330 lamm) och varje år kommer en man ända från Nya Zeeland för att undersöka tackorna med ultraljud och se hur många nya små lamm som beräknas födas.

Gårdsbutiken som är öppen under skördesäsongen är den andra inkomstkällan.
– Vi odlar allt för en sallad, berättar Marie bakom disken i butiken i boningshusets undervåning. Lök, pumpor, kronärtskockor, kryddor, paprika, chili, gurka, vitlök, tomater. En del blir syltade fram till julmarknaden och en del blir till örtsalt. Och så gör vi egen korv av lammkött. Honung och andra ekologiska produkter har vi också i butiken.
Där kan man också slå sig ner för en salladsmåltid eller fika och blicka ut över örtagården som på sensommaren är färgsprakande av kryddväxter och vackra blommor. Dofterna lockar fjärilar av alla de slag och fågelsången fyller rymden.

Odlas helt giftfritt

Alla växter här, i de stora växthusen och på frilanden, odlas förstås giftfritt. Det gör också vall och spannmål som ska bli ekologiska pellets. I ett av växthusen provas havre och hirs som preparerats med ägg och larver från en gallstekel som äter upp bladlössen i gurkodlingen. Större delen av grönsakerna och kryddorna går till tre större restauranger i Skåne, men gårdsbutiken är ändå välfylld i skördetid. Alla fyra barnen (efter flytten har en liten Joel kommit till) har ärvt intresset för naturen men Aron kanske allra mest. Det var han och kompisen Erik som på skoj grävde en liten damm till grodorna som de sett i sankmarken nedanför gården. Så upptäckte de att marken var ett eldorado inte bara för de hotade groddjuren utan också för många underbara insekter. Turkosblå sländor och stora trollsländor tävlar med fjärilarna i färgprakt. För att locka dem till sig har Mandelmanns planterat färgrika blomster på små öar och runt dammarna. Skönheten är viktig på gården och för familjen.

Och för besökare. Många kommer hit lika mycket för att njuta av friden och skönheten i örtagården och dammträdgården som för att handla friska grönsaker från gårdsbutiken.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top