Per bjuder grannarna på tropisk grönska

På en vanlig gård i Landskrona finns en "hängande" Edens lustgård. Där odlar Per Jonsson tropiska växter från världens alla hörn.

Per bjuder grannarna på tropisk grönska
Foto: Gunnel Nilsotter
Per bjuder grannarna på tropisk grönska
Foto: Gunnel Nilsotter

Sveriges bästa klimat har Per Jonsson till sitt förfogande. Han bor mitt inne i Landskrona men ändå är det knappast tillräckligt varmt för Cassia från Australien, korallbuske från Afrika eller en speciell nattskatta från Costa Rica. Eller alla de andra underbart blommande, doftande växterna som han samlar på hustaket mellan hyreshusen.
– Uteplatsen är till för alla, säger Per bestämt. Här finns flera sittgrupper och grill som alla får använda. Och dessutom får vi alla njuta av färgprakten från våra fönster!
Denne blomsternestor har hunnit bli 88 år. Men det kan man knappast tro när han sätter av uppför spiraltrappan från parkeringen. I många år jobbade Per Jonsson med inköp för olika fröfirmor i landet. Då fick han knappast köpa in så här exklusiva och svårodlade arter. Men han fick kontakt med fröfirmor i andra länder som kunde skaffa fram exotiska arter som han ville ha. Och när han gick i pension satte han i gång.
– Mest att välja på har fröfirman Jellitto i Tyskland, säger han. Men jag köper från andra världsdelar också.
Inte ens här i växtzon I klarar de flesta växterna av en vinter utomhus, men då har Per fått lov att ställa in dem i kommunens nedlagda växthus: Nattskattan (Solanum wenlandii), den gulblommande (Cassia didymbotryna) från Afrika och Cassia corymbosa med enkla gula blommor från Sydamerika till exempel. Korallbusken (Erythrum ¹Crista galli¹), hammarbusken (Cestrum elegans) och den blå tropiska varianten av blomman-för-dagen också.

Klarar den skånska vintern bra

Men en del växter klarar sig förvånansvärt nog i den skånska vintern. Kentucky-kaffet har stått här på takterrassen i över 30 år utan att ens täckas på vintern. Normalt ska den bli 30 meter hög, men här står den i samma kruka som från början. Så den blir inte så hög, men rötterna hotar att spränga krukan. Intill spiraltrappan, som leder upp till takträdgården från parkeringen, har Per för många år sedan planterat en vacker clerodendron.
– Frågan är om den inte är allra vackrast på hösten, när den får stora lila bär, säger Per.
När jag kommer på besök på sensommaren ligger ett ljust moln av doftande vita blomklasar över parkeringen och en stor del av takterrassen. Det är en riktig katalpa (Catalpha bignonioides) från sydöstra USA. Jag har bara sett den blommande i Alnarpsparken i södra Skåne och i De badande Vännernas Trädgård i Visby tidigare.
– Åh, den planterade jag här för 45 år sedan, säger Per blygsamt. Den är bra för bladen kommer så sent så det släpper igenom ljus till alla vårblommor.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top