• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fredrik Kullberg: "Allt är inte perfekt – men de jobbar på det"

  Fredrik Kullberg skriver om stress och deppighet i relation till den snabba teknikutvecklingen.

  Försök ta in det här: För tio år sedan fanns inga smarta mobiler.

  Alldeles nyss, men ändå en hel evighet sedan.

  Minns ni hur besvärligt det var?

  Det gick ju inte ens att kolla streamad tv på bussen. Skulle något filmas fick man vackert kuta iväg efter kameran. Dessutom var Instagramflödet oändligt mycket svårare att följa än idag – vilket i och för sig kan bero på att inte heller Instagram var uppfunnet på den tiden.

  Mobilen, denna behändiga lilla dator som för många av oss blivit lika vital som en kroppsdel, har hur som helst ersatt miniräknaren, uppslagsverket, armbandsuret, kartboken, väckarklockan, kortleken, kalendern, bandspelaren, radion, skivsamlingen, bankkontoret, biblioteket och mycket, mycket annat nyttigt och underhållande som kunde vara rätt svåråtkomligt tills för bara några år sedan.  

  Nu finns allt finns samlat, i samma praktiska manick, ständigt till hands i byxfickan eller handväskan. På ett enastående sätt har den smarta mobilen höjt livskvaliteten, sparat oceaner av tid och gjort oss mer fria.

  På sätt och vis.

  För parallellt pågår ju en annan trend mot ökad oro, stress och deppighet, alla smarta och roliga nya teknikprylar till trots. Eller rentav på grund av dem.

  Sedan Apple lanserade sin första Iphone 2007 har till exempel andelen svenska 15-åriga svenska tjejer som upplevt psykiska besvär som huvudvärk, sömnsvårigheter och nedstämdhet ökat kraftigt och landat på nya rekordnivåer kring 60 procent. Folkhälsomyndigheten, som gjort mätningen, lyfter fram den snabba teknikutvecklingen som tänkbar delorsak till denna misär. 

  Att hat, mobbning och utseendehets utgör de sociala mediernas mörka baksida är känt. I Mjölby klagar hemtjänstpersonal på att ett nytt digitalt planeringssystem håller på att jaga livet ur dem. Och så vidare.

  Allt är alltså fortfarande inte perfekt. Men här kommer de goda nyheterna: De jobbar på det. I en färsk framtidsspaning listar IT-jätten Ericsson en rad tekniska innovationer som mycket snart kan vara på gång. Det är lite komplicerat, men tycks bland annat handla om en ny generation VR-glasögon och mobiler som automatiskt "pratar" med hushållsapparaterna där hemma. 

  Visst låter det spännande? 

  Med hjälp av dessa nya, uppdaterade och ännu mer tidsbesparande apparater kommer vi med all säkerhet att må betydligt mycket bättre och äntligen slippa den där jobbiga stressen som många av oss utsätts för dagligen. Eller hur?

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!