Bota din tandläkarskräck – handfasta råd

Skjuter du gärna upp tandläkarbesöket för att du tycker att det är obehagligt? Och som kanske till och med har använt pandemin som en ursäkt för att slippa gå dit? Det är dags att ta tag i det nu - att inte sköta sin tänder kan få allvarliga konsekvenser för hälsan.

Den som upplever en rädsla inför att gå till tandläkaren är verkligen långt ifrån ensam. Mer än hälften av oss tycker att det är mer eller mindre obehagligt att sätta sig i den berömda bakåtlutade stolen och gapa stort. Men exakt vad som skrämmer oss kan se väldigt olika ut.

– En del personer tycker att själva situationen är obehaglig. Det här att man sitter fast, tappar kontrollen och ligger bakåt i stolen. Andra tycker att obehaget ligger i att tandläkaren kommer så väldigt nära. Det är ju en intim situation att gå till tandläkaren på många sätt. Det kan också handla om rädsla för sprutor, bedövning, blod, kväljningar, ljudet från borren eller vanlig panikångest som triggas av den här situationen, säger Joakim Skott, tandläkare med 25 års erfarenhet av tandvårdsrädda patienter och sedan många år verksam på Narkoskliniken, Sveriges största klinik specialiserad på just tandvårdsrädsla.

Bota din tandläkarskräck - handfasta råd
Tandläkaren Joakim Skott har 25 års erfarenhet av att arbeta med tandvårdsrädda patienter.

Från hela landet

Hit reser människor från hela landet för att äntligen, kanske efter många, många år, få hjälp med sina besvär från tänderna. Och precis som namnet antyder finns det möjlighet att bli nedsövd och genomgå en fullständig sanering av tänderna för den som behöver.

För den som har mycket besvär från munnen och upplever en väldigt stark rädsla kan just den här möjligheten att bli nedsövd för en sanering av munnen kännas väldigt lockande, berättar Joakim. 

– Då handlar det ofta om personer som har dragit sig för att besöka tandvården i kanske 15–20 år. Och då har man skjutit ett berg med så stora behov framför sig så man klarar inte av att ta det tand för tand på vanligt sätt. Det blir helt enkelt övermäktigt för patienten. Det man behöver göra då är att nollställa personens munstatus och vi har då möjlighet att göra detta tillsammans med narkosläkare och narkossköterska.

Välbehövlig nystart

Under en tre timmar lång behandling får patienten då sova samtidigt som tandläkaren sanerar munnen och ger personen en välbehövlig nystart. 

– Då vaknar man upp med känslan av att allt är bra i min mun nu. Och då kanske man klarar av om tre år att komma in i den vanliga tandvården igen när det bara rör sig om mindre undersökningar eller besvär. Vi har sett att ungefär 80 procent av dem som genomgår en sådan här totalsanering faktiskt klarar av att fortsätta ta hand om sin munhälsa med hjälp av mer traditionella tandvårdsinsatser.

Men att bli sövd med full narkos är givetvis den sista utvägen för väldigt rädda personer med mycket uttalade besvär från munnen, betonar Joakim. För den som har en något lindrigare rädsla finns det många, betydligt mindre dramatiska vägar att gå på vägen mot en friskare mun.

Vilken patientgrupp lider mest av tandvårdsrädsla enligt din erfarenhet? 

– Tittar man på forskningen så är kvinnor lite överrepresenterade men så är det faktiskt när det gäller alla former av fobier. När det gäller ålder så är det vanligast i 35-årsåldern upp till 60-årsåldern och sedan avtar det oftast. Tandvårdsrädsla är också lite överrepresenterat i socioekonomiskt svaga grupper och bland de som har andra psykiska besvär. Men vi har både vd:ar och personer som jobbar på golvet på besök.

Varför drabbas man av just tandvårdsrädsla?

– Man kan säga lite förenklat att det finns två kategorier av patienter som besöker oss. Den ena kategorin har ett tidigare trauma med sig. Det kan vara att man har varit torterad i ett annat land eller
varit utsatt för sexuella övergrepp. Från den generation som är född på 50-talet, 60-talet och ibland även på 70-talet finns inte sällan traumatiska erfarenheter från skoltandvården som kunde vara ganska brutal emellanåt. Den andra kategorin består av personer med en mer klassisk fobi, det vill säga en mer ogrundad rädsla. Där pratar man om att det kan finnas en genetisk faktor som spelar in.  

Vilka kan konsekvenserna bli om man inte gör något åt sin rädsla?

– Det har man gjort mycket studier på och det har visat sig ha jättestora konsekvenser i form av sjukskrivning och depression, för att inte tala om alla hälsoriskerna den uteblivna tandvården innebär i form av ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och infektioner. Att inte gå till tandläkaren om man har en mun med infektioner påverkar oss jättemycket hälsomässigt. Och att inte trivas med sin mun kan få stora sociala konsekvenser. Många av våra patienter som inte har gått till tandläkaren på 15 år och får en sanering upplever att de får ett helt nytt liv. 

Joakims 3 bästa tips till dig som lider av tandvårdsrädsla

1) Välj tandläkare med omsorg

För många handlar det mycket om personkemi så att hitta en riktigt bra tandläkare som man kan lära känna och gå till år efter år är ofta nyckeln till framgång. Ibland kan en tandläkare hålla väldigt hög nivå när det gäller det tekniska men kanske inte när det gäller omhändertagandet. Lyssna runt i din närhet om det finns någon som är bra på just de bitarna som är viktiga för dig.

2) Sök professionell hjälp

Undersök om det finns någon tandläkare som faktiskt jobbar med tandvårdsrädsla i din närhet. Gärna någon som samarbetar med en psykolog så du kan exponeras gradvis för det som är jobbigt. Om det är en klassisk fobi som ligger bakom rädslan är detta superbra. 

3) Kolla upp vad som gäller

Om du uppfyller vissa kriterier kan regionen till och med bekosta en psykologbehandling. Kolla upp vad som gäller i din region. Den här typen av tandvård kallas ofta medicinsk tandvård eller sjukhustandvård.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top