Våga vara grå!

Visst är det vackert med grått. Vare sig du vill slinga de gråa stråna eller helt behålla ditt hårs naturliga färg. Här är råden som ger håret rätta glansen.

Varför får man grått hår?

Hårfärgen kommer från ett pigment som heter melanin. Alla hår består av både mörkt och ljust melanin. När vi blir äldre förlorar våra hårstrån sitt naturliga melanin och håret tappar då färgen och blir grått.

Vilka frisyrer passar grått hår?

Den frisyr som du trivs med! Med det sagt så passar alla frisyrer även ett grått hår – så länge du håller det gråa håret snyggt. Enklast är det såklart att få det gråa håret fint om du väljer en kort frisyr, till exempel en välklippt bob, en kortare page eller en kort och spretig look. Men även en löst uppsatt knut är riktigt snygg med ett grånat hår.

Slinga eller färga grått hår?

Båda fungerar utmärkt beroende på om du vill täcka de gråa hårstråna till hundra procent eller bara vill liva upp håret och låta det gråa lysa igenom slingorna. Ett tredje alternativ kan vara att färga en mörkare ton i botten och låta den mynna ut i ljusare gråa toner på topparna.

Hur tar man hand om ett grått hår?

Det viktigaste är att öka på fuktigheten i håret. Du kan även lära dig att föna håret rätt, det vill säga att varje hårstrå fönas i den riktning det växer. Då behålls fukten bättre. Även hårbottenmassage är bra för det torra och gråa håret. Passa på när du schamponerar håret. Hårbottenmassage stimulerar hårsäckarna och håller hårbotten mjuk och i balans. Sedan är det såklart viktigt vilka produkter du använder i håret så att det inte blir gult (och fult). Använd produkter som bibehåller den kalla snygga nyansen i håret.

Våga vara grå!
Redken Nature + Science har schampon och balsam för alla hårtyper, även det torra gråa håret, 300 ml, 265 kr.

Känslig färg

Precis som ljusblont och vitt hår är det gråa håret känsligt för missfärgningar av till exempel vatten och luftföroreningar, som gör att den gråa nyansen kan dra mot gult. Genom att använda färgbevarande produkter behåller du silverhåret.

Våga vara grå!
Till vänster: Hundra procent vegansk silverhårmask från Ida Warg, 300 ml, 159 kr.
Till höger: Hårinpackningen Colour Refresh från Maria Nila i nyansen Pearl Silver, 300 ml, 269 kr.

Trendigt mode

Aldrig har det varit trendigare med grått hår. 2020 säger vi farväl till åldersfixering och bär grått hår med den värdighet det förtjänar. Istället för att per ­automatik färga våra gråa strån vårdar vi dem med kärlek.

Ett tecken på att det är trendigt med grått hår är alla artister, modeller och andra offentliga kvinnor som väljer att behålla sina grånade strån. Även modevärlden har fått upp ögonen för det vackra silverhåret. Céline Dion blev till exempel, vid 51 års ålder, ansiktet utåt för en skönhetsjätte.

Några andra som bär sitt gråa hår med stolthet är brittiska skådisen Helen Mirren, svenska toppmodellen Ingmari Lamy och programledaren Kristofer Lundström.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top