• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så anlägger du en fin köksträdgård

  Vill du skörda grönsaker hela sommaren bör du ha välordnade bäddar för grödorna – här är bästa tipsen för en prunkande köksträdgård.

  Så anlägger du en fin köksträdgård
  Foto Tia Borgsmidt

  En frodig köksträdgård är både underbar att se på och att skörda ur. Vare sig du odlar i pallkrage eller på friland skadar det inte med lite ordning och reda i kökslandet. Det är ju en avgränsad yta där andra krav och regler gäller än i den övriga trädgården. Nu är det hög tid att så eller plantera ut det du har förodlat. Tänk på det här när du anlägger din köksträdgård:

  1 Hitta rätta platsen för köksträdgården. Kodordet är sol. Samtidigt är det smart att anlägga landen på en plats som kan utvidgas, om du får blodad tand för odling.

  2 Markera med pinnar och uppspända snören var du tänker dig bäddarna eller pallkragarna. Då får du ett intryck av områdets storlek och om det passar in i trädgården.

  3Om kökslandet ska anläggas på gräsmattan, ta bort grässvålen med en spade. Gräv igenom jorden ordentligt innan du jämnar till den med kultivator.

  4 Gör en skiss över raderna så får du överblick över vad som får plats. Sedan är det bara att välja att så eller plantera ut de grödor som du vill skörda om ett par månader.

  5 Läs noga på fröpåsarna när grönsaken ska sås, och om den ska förodlas innan den sätts ut i landet. Har du inte förodlat ännu, finns det färdiga utplanteringsplantor att köpa.

  6 Gör en skåra i jorden och strö i fröna försiktigt så att de fördelar sig jämnt och inte för tätt. Täck med jord och tryck till lätt. Är jorden torr, vattna skåran innan du sår och vattna alltid efteråt.

  7 När groddarna kommer upp, gallra så att plantorna inte står för tätt och efterså där jorden är bar. Sedan är det bara att vattna och vänta! 

  Grönsakerna klarar sig bäst om de slipper dela vatten och näring med ogräset. Har du ändå överseende med lite ogräs i kanten kan du lika gärna njuta av det i vackra buketter. Här ståtar vit rölleka, som håller länge i vas. 

  Gamla fönster blir en praktisk drivbänk där du kan odla grönsaker för extra tidig skörd. Här har rucola släppts upp i blom – innan det är dags för ny sådd.

  Så rester av blomfrö i köksträdgården och få ett fint färgspel i det gröna. Här lyser rosa malva och gul gullkrage upp likt kulörta lyktor.

  Purjolök och dill står fint ihop. Dill kan sås i flera omgångar. Låt någon dillrad gå i frö så får du krondill att ha till kräftorna, i inläggningar och buketter.

  Det är härligt att vara självförsörjande på krispig sallad, och plantan är så snabbväxande att den kan sås och skördas flera gånger under säsongen

  Squash växer sig ganska stor över sommaren och sätter massor av både blommor och välsmakande frukter.

  Finns något bättre än att plocka en handfull egenodlade jordgubbar till frukost? Jordgubbsplantorna får här bre ut sig längs kanten av köksträdgården.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!