Brandexperten: ”Skogen har alltid brunnit”

Det brinner faktiskt inte mer än förr i markerna, hävdar brandexperten och docenten Anders Granström, Umeå universitet. Snarare tvärtom. – Det har funnits många enorma brandår...

Det brinner faktiskt inte mer än förr i markerna, hävdar brandexperten och docenten Anders Granström, Umeå universitet. Snarare tvärtom.

– Det har funnits många enorma brandår genom den svenska historien. Bara på 1900-talet var till exempel 1901, 1914 och 1933 hårt drabbade. Innan dess finns många exempel på hur tiotusentals hektar försvann i lågorna. Skillnaden var att ingen riktigt brydde sig om att bekämpa elden på den tiden.

Ville man rent av att skogen skulle brinna?

– Ja, fram till 1800-talet eldade man bland annat för att röja mark för kreaturs­bete. Men sedan kom ett större intresse för skogsbruk och timmer, och ett behov att hålla efter elden.  

Varför brinner det alls i skogen?

– Nio av tio orsaker beror på människan: slarv med grillning, tåggnistor.
Kan klimatförändringar vara ­orsaken?

– Inget tyder än så länge på det.  

Brandexperten:
Anders Granström, brandexpert.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top