Knasiga knepet som får dig att låta bli sötsaker

Läkaren och författaren Sharon Moalem har ett riktigt knasigt men effektivt tips som får dig att låta bli sötsaker.

Sharons märkliga trick är en så kallad visualisering som han kallar Salty Sweet Visualization Exercise. Övningen går ut på att när du har svårt att sluta äta av exempelvis kakor och bullar, så ska du tänka att någon hällt en matsked salt över biten. Sen ska du föreställa dig hur det skulle vara att äta en bit av den. Enligt Sharon som så klart testat knepet själv, så framkallar det här en äckelreflex som skapar en väldig olust att äta mer. 

Anledning till att knepet fungerar enligt Sharon Moalem är att människor har en naturligt motstånd mot för mycket salt och att det från början handlar om en överlevnadsinstinkt hos oss människor. Enligt Moalem som också är biolog med evolutionär inriktning, kan det ha att göra med att för urtidsmänniskorna var överdrivet salt mat förknippat med fara. Det var mat som kunde vara giftig och som därför var bäst att undvika, skriver Huffington Post.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top