Så slipper du kaos i hallen

Maxa utrymmet med smarta lösningar som är både snygga och praktiska.

Hallen är det första som möter både dig och dina gäster, så den bör kännas välkomnande. Samtidigt ska det ofta trånga utrymmet rymma ytterkläder, skor, vantar, mössor och en hel del andra saker, som vi gärna vill hitta snabbt. Så hallen är en av de största utmaningarna vad gäller förvaring.

Ta bort saker 

Börja med att rensa. Du behöver vara extra noga med vad som verkligen behöver finnas i hallen. Ta bort saker som inte hör dit och det du inte använder regelbundet, till exempel: 

Det som inte är i säsong.

Saker som bara har mellan-landat i hallen och egentligen inte hör hemma där, som träningskläder, barnens teckningar, ouppackade inköp med mera.

Något mer som förvaras i hallen av gammal vana, men som inte behöver finnas där? 

Läs mer: Åtta steg till bättre förvaring och ordning

Vad behöver du? 

Fundera över vad du måste få plats med för att hallen ska vara funktionell för dig. Är det något som borde förvaras i hallen som du hittills inte har fått plats med, som du springer in och hämtar varje morgon? Eller är det något som ständigt ligger i vägen där, utan någon avsedd plats? 

Tänk samtidigt igenom hur du skulle önska att din hall var. Om du vill att den ska vara inbjudande utan en massa saker måste du komma fram till vad du absolut måste ha där och försöka förvara allt annat någon annanstans. Och satsa på stängda hyllor och skåp i stället för öppna. 

Hur ser dina rutiner ut? Har du för vana att gå igenom posten redan i hallen? Då ska du skapa ett lämpligt system att ta hand om posten redan där. 

Brukar du alltid ta en sista titt i spegeln innan du går ut och springer till badrummet varje gång för att göra det? Då ska du sätta upp en spegel i hallen. Vill du sätta dig ner när du tar på dig skorna? Då bör du ha något att sitta på – antingen en bänk med förvaring i eller en uppfällbar stol om du har ont om plats. Eller tvärt om – finns det något du brukar göra i hallen som skulle fungera bättre någonstans där det finns mer plats? 

När du har funderat över just dina behov och förutsättningar kommer du vidare genom att gå igenom listan på nästa sida med generella tips.

Följ oss på Facebook!

Så slipper du kaos i hallen
I lådan förvaras låga sommarskor och tofflor. Ställda upprätt i lådan med sulorna mot varandra är de enkla att hitta och smutsar heller inte ner varandra. Foto: Ulf Huett

Utnyttja väggarna  Häng upp så mycket som det bara går på väggarna så att golvet inte överbelamras. Det ger ett luftigare intryck. Förvara gärna i vägghängda skåp.

Få ordning på skorna Låga skor kan läggas i skoskåp som fälls ut när du öppnar dem. Då sparar du en hel del plats i avlånga hallar med liten golv-yta. Har du skåpdörrar i hallen så kan du hänga fickor för skor på insidan av dem. Även högklackade skor kan hängas upp på samma sätt. 

Stövlar längst ner Förvara stövlar längst ner – de kan också hängas på krokar om du har skåp i hallen. Brukar de bli leriga så är det bra med gummiunderlag. 

Spara plats För att vinna plats i skohyllan – ställ en sko med tån ut och den andra med tån in.

Använd korgar Du kan också använda korgar till att förvara låga skor i och ställa dem upprätt mot varandra. Då tar de mindre plats. Se bara till att hålla fotsulorna mot varandra så att de inte smutsar ner andra skor.

Skapa plats för småsaker Skapa plats för dina nycklar och andra småsaker du använder dagligen, som exempelvis åkkort, passerkort med mera. Det kan vara ett nyckelskåp, en korg, en låda eller en vanlig krok. Bara du bestämmer dig för ett ställe som funkar. Lägg dessa saker där så fort du kommer innanför ytterdörren så vet du alltid var de är.

Bort med sportgrejerna Sportutrustning – om du inte har en stor hall, försök att hitta ett annat ställe som också är relativt lättillgängligt.

Plats för posten Skapa ett system för att ta hand om posten. 

Sätt upp extra krokar Vet du inte vad du ska göra med dina gästers jackor? Några extra krokar på väggarna löser
ytterplaggsutmaningen.

Byt efter säsong Glöm inte att byta sommar- och vinterkläder så att inte sommarjackor trängs ihop med vinterjackor, mössor och vantar.

Vad ska lämna hemmet? Bestäm en plats för sådant som ska lämna hemmet så att du får en vana att titta där innan du går ut. Det kan vara en korg exempelvis.

Sätt i barnens höjd Utse korgar och hängare för barn. Märk både dem och kläderna så blandas de inte ihop lika lätt. Sätt upp barnens korgar och hängare i deras höjd, så kan de ta och hänga tillbaka sina saker själva.

Av: Åsa Albinsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top