Kan fästingbett ge skador på ögonen?

Jag har en kamrat som brukar få 25-30 fästingbett under sommaren. Kan det ge skador på hennes ögon? Hon har nämligen fått hemska besvär med...

Jag har en kamrat som brukar få 25-30 fästingbett under sommaren. Kan det ge skador på hennes ögon? Hon har nämligen fått hemska besvär med synen och hon ser nu mycket dåligt.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om man har stor otur kan fästingbett ge följdsjukdomar av många olika slag. Men att just ögonen och synen speciellt skulle drabbas är ovanligt. Det klokaste din vän kan göra är att bli undersökt av en ögondoktor. Det brukar vara lång väntetid dit, så kanske är det lättast att först gå till vårdcentralen och få en remiss till ögonläkaren.

Ibland är det svårt att själv uppfatta att synen är dålig. Det beror på att vår hjärna automatiskt vill rätta till det som fattas och försöker kompensera olika brister. Vi har ju också två ögon som samarbetar när vi ser. Har din vän problem med båda ögonen eller är det endast ena ögat som ser dåligt?

Ögondoktorn testar först synen på vardera ögat och tittar sedan in i ögat efter att ha vidgat pupillen med droppar. Om linsen, som sitter långt fram, är grumlig så kallas åkomman grå starr. Linsen kan numera bytas ut genom en mycket smärtfri “enkel” operation. Det kan också vara att näthinnan inte fungerar. Detta är ett vanligt problem om man haft diabetes i många år. En annan åkomma orsakas av att gula fläcken i näthinnan är åldrad vilket gör det svårt att se skarpt. Slutligen kan nerven till ena ögat vara skadad. Det kan bero på grön starr med högt tryck (glaukom) eller på någon neurologisk sjukdom.

Om man smittats av en fästing och fått en bakterie som heter Borrelia så kan man om det vill sig illa få problem från nervsystemet. Vanligast är att ansiktsnerven drabbas så att ena halvan av ansiktet blir slappt och mungipan hänger ner. Även nervsmärtor i nacken och ländryggen förekommer.

Teoretiskt skulle synnerven kunna bli sjuk av Borrelia men det är som sagt ovanligt. Symtomet blir då att synen tillfälligt försvinner på ena sidan. Om båda ögonen skulle drabbas sitter felet längre bak i hjärnan. Borrelia i hjärnans nerver diagnostiseras bäst genom att läkaren tar prov från vätskan runt ryggmärgen hos patienten. Det är inte så farligt som det låter. Sedan mäter laboratoriet om det finns antikroppar mot Borrelia och om de vita blodkropparna är stegrade i ryggmärgsvätskan.

En helt annan åkomma som också sprids av fästingar är ett virus som kan orsaka svår inflammation i hjärnan med huvudvärk, illamående, trötthet, koncentrationssvårigheter samt förvirring. Sjukdomen kallas fästingburen hjärninflammation och förkortas TBE efter det engelska namnet Tick-born Encephalitis. Ett hundratal människor blir smittade varje år i Sverige. Men då får man inte bara nedsatt syn utan många fler symtom från hjärnan. Så den åkomman stämmer nog inte med din kamrats besvär.

Mitt råd blir således att hon ska söka hjälp hos en ögonläkare. En optiker i en glasögonbutik kan enbart hjälpa till när man inte kan ställa in sina ögonlinser så att ljuset bryts rätt. Då har man god hjälp av väl utprovade glasögon. Men vid alla andra ögonåkommor som inte beror på närsynthet eller annat brytningsfel förbättras inte synen av att man bär glasögon.

Slutligen ett litet tips. Om man bor i ett område där fästingarna sprider TBE kan det vara klokt att vaccinera sig mot denna sjukdom. Tyvärr finns det ännu inte något effektivt vaccin mot Borrelia. Då gäller det i stället att skydda sig mot fästingar så gott det går vilket inte alltid är lätt.

Scroll to Top