Kan en liten pojkes armbrott läka så snart?

Vår 3-årige son bröt armen för två veckor sedan. Ett av två underarmsben bröts i ett “rent” brott på mitten av underarmen. Det andra benet...

Vår 3-årige son bröt armen för två veckor sedan. Ett av två underarmsben bröts i ett “rent” brott på mitten av underarmen. Det andra benet böjdes och läkaren bröt därför av det för att förhindra framtida men. Vi har varit på två återbesök med röntgen, där man sett att armen läker bra.

Nu vill läkaren ta av gipset efter 3,5 veckor. Detta känns lite för tidigt, tycker vi. Kan armen verkligen vara tillräckligt stark efter så kort tid? Vår son är en aktiv kille som älskar att göra konster, stå på händer och slå volter.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Småbarn har ett annorlunda skelett än vuxna. De läker benbrott mycket fortare. Särskilt jämfört med åldringar som ofta har urkalkat skelett (osteoporos) och väldigt svårt att läka.

När ett benbrott läker så syns det på röntgen efter någon vecka som en skugga av nybildad bindväv. Den är ännu inte förkalkad och kallas “callus”. Då vet röntgenläkaren att läkningen är på full gång och kan lämna lugnande besked. Hon/han kan också kontrollera att benbitarna ligger i kontakt med varandra och att de ligger rakt och inte är alltför vinklade.

Tre-fyra veckor är minsta normala tid för en gipsning. Vad som är rätt tid för din lille son att bära gips får ortopedläkarna bedöma. Just småbarn bryter inte alltid ett ben rakt av utan benändarna är sega och hänger kvar i varandra ungefär som när man böjer en tunn kvist på en buske. Då sker läkningen extra fort.

Olika ben och olika delar av skelettet läker mer eller mindre bra. Känsligast är det i ledbrosket och vid tillväxtområdena i benändarna. Om din son inte behövde opereras och “spikas” låg benbitarna sannolikt rätt redan från början. Små felställningar kan läkningsprocessen själv rätta till. Men om det är alltför mycket glapp och skevhet så fordras det operation.

Ortopederna har numera detaljerade regler att följa och stor erfarenhet av hur man bör göra vid olika benbrott. Det gäller bland annat att se till att blodförsörjningen och nervfunktionen är OK. Särskilt farligt är om det uppstår stark svullnad som stryper blodcirkulationen eller om bakterier utifrån kommer in i sårområdet.

Att råka ut för benbrott är vanligt i alla åldrar. Hos livliga småbarn är brotten nog svåra att förebygga. Ungdomar och vuxna kan däremot kanske tänka sig för lite extra innan de utsätter sig för riskabla situationer som våldsam sport, höga höjder eller slagsmål. Äldre bör om möjligt undvika att gå ut när det är extra halt.

När du läser detta har din lille pojke säkert blivit av med sin gips och hans armbrott har läkt för länge sedan. Barn brukar själva känna hur stora påfrestningar de tål efter gipsen och anpassa sin rehabilitering rätt. Vuxna har däremot ofta större behov av sjukgymnastik för att komma igång efter ett benbrott.

Scroll to Top