Vad är det som sitter utanför analöppningen?

Jag har en fråga som gäller ändtarmen. Det sitter någonting utanför analöppningen. Är det hemorrojder eller en del av tarmen som tryckts ut? Går detta...

Jag har en fråga som gäller ändtarmen. Det sitter någonting utanför analöppningen. Är det hemorrojder eller en del av tarmen som tryckts ut? Går detta att få bort med stolpiller? Jag är opererad för framfall och har lyft mycket tunga lyft.

Ibland är jag också orolig i magen, det kniper till och magen blir lös. Då måste jag snabbt gå på toa. Kan det vara fickor på tarmen? Jag har hört att det finns något pulver man kan ta i så fall.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Det är mycket vanligt med besvär runt tarmöppningen. Det är ett ställe som är lika känsligt och ömtåligt som ansiktet. De flesta av oss har nog någon gång i livet haft symtom från det här området. Men om du har ordentliga besvär bör du söka läkare för att få en säker diagnos.

Hudveck och hudflikar runt tarmöppningen brukar inte orsaka några större problem. De är ofta rester av tidigare hudsprickor eller hemorrojder som läkt ut. Ibland kan de klia och vara svåra att torka helt rena efter toalettbesök. Om de vållar mycket obehag kan läkaren skära eller klippa bort dem i lokalbedövning, men i regel är det inte nödvändigt. Tillfällig klåda kan behandlas med salva. Men hudvecken kan man knappast få att försvinna med hjälp av salvor eller stolpiller.

Om det fuktar mycket från tarmöppningen kan det vara lite slemhinna som buktar ut. Det kallas på medicinskt språk för analprolaps. Det kan också vara hemorrojder. Normalt har man små mjuka hud- och slemhinneklädda kuddar längs insidan av hålet. De har till uppgift att hjälpa till att hålla tätt och stoppa ofrivilligt läckage från tarmen. Kuddarna innehåller mycket blodkärl. Om de svullnar kallas de hemorrojder och kan tränga ut ur tarmöppningen som ärtstora kulor när man krystar vid toalettbesök. Ibland blir de klämda, inflammerade och ömma. Ifall de spricker blöder de rikligt och man ser då rött blod på pappret man torkar sig med och i toalettvattnet. Hemorrojder kan göra riktigt ont och måste då opereras. Samma gäller om de stadigvarande putar ut från tarmöppningen.

En annan smärtsam åkomma är sprickor i huden just vid tarmens öppning. De uppkommer när avföringen är mycket hård och stor. Då tänjer och vidgar den hålet för mycket. Sprickorna kan göra så infernaliskt ont att man får kramp i ändtarmens ringmuskel.

Bästa behandlingen mot såväl hemorrojder som sprickor är att undvika förstoppning och hård mage, så att man slipper krysta. Grovt bröd, frukt, grönsaker, fibermat samt linfrö och katrinplommon rekommenderas.

Du undrar också om din oroliga mage, knipen och körningarna med diarré kan bero på tarmfickor i grovtarmen. Ja, det är möjligt. Men det vet man först efter att ha undersökts av en läkare med tarmkikare. Tarmfickor eller divertiklar, som de också kallas, är mycket vanliga hos äldre personer och förekommer framför allt i slutet av grovtarmen. De orsakas ofta av trög mage och den förebyggande kosten är samma som rekommenderas vid hemorrojder och analsprickor. Du undrar om det finns pulver som man kan ta vid besvär. Ja, det finns receptfria medel på apoteket som tillfälligt kan hjälpa om man har förstoppning, t ex Lunelax, Vi-Siblin och Fiberform.

 

Scroll to Top