Jag kan inte sova utan östrogentabletterna!

Jag har ätit östrogen i 20 år men läkaren säger att jag inte ska ha mer nu. Undrar vad som händer i min kropp när...

Jag har ätit östrogen i 20 år men läkaren säger att jag inte ska ha mer nu. Undrar vad som händer i min kropp när det nu bara tagits ifrån mig. Jag kan inte sova och mår allmänt dåligt utan mina östrogentabletter. Jag är 64 år och har fött två barn. Hoppas du kan förklara vad som händer.

Doktor Helge Löfberg svarar:

Olika doktorer har olika uppfattning om östrogenets för- och nackdelar. Det skiljer sig också mycket över tid och över olika delar av världen. Vi vet att ett stort antal kvinnor har kvar sina övergångsbesvär i din ålder och även betydligt längre upp i åren. Man får väga östrogenbehandlingens för- och nackdelar mot varandra. Vet man att det finns en tydlig risk före negativa biverkningar krävs det ännu mer underlag för att motivera fortsatt behandling med östrogenpreparat.

Finns däremot inga tydliga riskfaktorer och besvären är uttalade kan det istället vara bättre att fortsätta behandlingen. Pågår behandlingen under en längre tid rekommenderas fortsatta kontroller med mammografi, regelbundna hälsoundersökningar etc på samma sätt som tidigare.

Det finns fler undersökningar och större studiematerial gjorda på kvinnor yngre än 65 år än på kvinnor äldre än 65 år. Även detta kan möjligen påverka receptförskrivare att vara lite restriktiva med förskrivande av östrogen.

Din doktors beslut kan bero på att du har någon eller några riskfaktorer som gör det olämpligt att fortsätta med östrogen. Är underlaget till beslutet endast åldern tycker jag personligen att det är indicerat med fortsatt behandling vid svåra besvär, såsom dina. Givetvis ska man sträva efter en så låg dos som möjligt för att hålla besvären borta. Men det handlar ju också om livskvalitet och välbefinnande där vi vet att östrogen kan ha mycket stor positiv inverkan.

Scroll to Top