Så kommer du igång med att ringa gratis

Det finns många sätt att ringa gratis med mobilen eller datorn. Särskilt för utlandssamtal kan du slippa dyra telefonräkningar. Och det är inte svårt alls.

Med många telefonabonnemang ringer du obegränsat samtal inom Sverige till en fast månadskostnad. Men så fort du vill slå en pling till väninnan i USA, till dottern som luffar runt i Asien eller vill ringa hem från semestern i Dubai drar telefonkostnaderna i väg. 

För även om det har blivit betydligt billigare att ringa till och från andra EU-länder är utomeuropeiska samtal en riktigt dyr historia med ett vanligt telefonabonnemang. Ett mobilsamtal till USA och Thailand kostar runt 15 kronor per minut (och lika mycket att ringa inom landet och hem till Sverige).

Tur då att det är både lätt och smidigt att ringa gratis röst- och videosamtal via appar i din smarttelefon eller med nedladdade program i datorn, så kallad ip-telefoni.

– Tack vare den snabba mobila utvecklingen har nästan varenda app med chatt- och meddelandefunktion idag en telefonfunktion som är lätt att använda. 

Givetvis ska du inte installera en app du inte litar på, men många av apparna och programmen som du kan ringa med är välkända och etablerade, säger Urban Lindstedt, journalist som följt den digitala utvecklingen i 15 år.

Telefonsamtal via nätet har varken uppkopplingsavgifter, minutavgifter eller abonnemangskostnader. Ringer du via mobilen betalar du för datatrafiken som samtalet genererar. Därför är det bäst att ringa från en wifi-zon med gratis internet eller ha ett telefonabonnemang med en månadspott med mobilsurf.

Så kommer du igång

Vilken app eller vilket program ska jag välja? 

Använd programmet eller appen som den person du ringer till brukar använda. Skype är den mest kända. Andra är Viber, Whatsapp, Facebook Messenger och Wechat. Har du en Iphone kan du ringa till and-ra Iphoneanvändare via wifi genom funktionen Facetime som finns färdiginstallerad på telefonen. Icakuriren har testat flera samtalsappar och det är hyfsad ljud- och bildkvalitet. Men om en app inte fungerar, testa en annan. Det kostar ju inget att ladda ner och använda dem.

 

Hur vet jag när någon ringer till mig via en app?

Det ringer som vanligt, men signalerna hörs inte alls lika bra som den vanliga mobilsignalen, ofta är det bara ett litet ynkligt ”burrande”. Det är lätt att missa samtal. Så det är bäst att sms:a eller skicka ett meddelande och komma överens om exakt när ni ska ringa varandra.

 

Hur mycket mobilsurf drar ett samtal via nätet?

30 minuters röstsamtal via Skype eller andra appar drar cirka 15 MB (megabyte). Ringer du från Thailand, där 1 MB mobilsurf kostar hisnande 20 kronor, blir det dyrt. Även om du har köpt utlandspaket med mobilsurf springer kostnaderna lätt iväg. Se därför till att du ringer från en wifi-zon på ditt hotell eller ett kafé. Inom EU har mobilsurfkostnaderna rasat, så även utan wifi blir surfkostnaden för ett 30-minuterssamtal hanterbar, cirka 7 kronor (50–58 öre per MB).

 

Hur ringer jag ett videosamtal?

Precis som ett vanligt röstsamtal. I appen/programmet trycker du bara på ikonen för videosamtal istället. Men ett videosamtal drar mycket mobilsurf, 30 minuter via Skype drar cirka 90 MB enligt sajten Bäst i test.se, så leta upp en wifi-anslutning. Dessutom drar videosamtal mycket batteri, så befinner du dig långt från en mobilladdare, nöj dig med ett samtal utan bild.

 

Kan jag ringa via nätet till personer utan mobil eller smarttelefon?

Ja, inte genom alla appar men vissa. Via Skype kan du ringa till ett vanligt telefonnummer. Det är inte gratis, men ganska billigt och framför allt smidigt. Med appen Rebtel Calling kan du ringa obegränsat med internationella samtal utan internetuppkoppling kostnadsfritt, men abonnemangsavgift tillkommer (se faktaruta).

 

Kan jag ringa billigt utomlands med det vanliga telefon- och mobilnätet?

Det finns en djungel av tjänst-er för utlandssamtal, bland annat så kallade utlandspaket, hos telekomoperatörerna och du får leta dig fram till vad som passar dig bäst. Men tack vare nya EU-regler har samtals- och surfpriser inom EU sjunkit kraftigt. Det kostar bara 50–58 öre mer per minut att ringa till Tyskland än inom Sverige hos alla fyra operatörerna. Sedan i sommar omfattar Telenors abonnemang samtal, sms och surf till samma pris som inom Sverige när du ringer från annat EU-land hem till Sverige eller inom landet du besöker (gäller inte när du ringer från Sverige till utlandet).

 

Fyra enkla steg

1  Ladda ner samtalsappen i din dator eller mobil.

2  Vanligast är att du fyller i ditt tele-fonnummer och att appen begär att få tillgång till dina telefonkontakter. På så vis kan du sedan se vilka av dina vänner som har appen och som du kan ringa till.

3  Se till att du är uppkopplad mot wifi, särskilt om du ringer videosamtal som drar mycket mobilsurf.

4  Tryck på ikonen för röstsamtal eller videosamtal för att ringa upp. Förvarna gärna den du ska ringa med ett sms eller ett meddelande, eftersom ringsignalen ofta hörs dåligt. KLART!

Av: Katarina Myrberger

Användbara ringappar

Skype
Ägs av Microsoft.
I framkant när det gäller röst- och video­kvalitet och används mycket av företag. Kan användas för gruppsamtal upp till 25 användare.

Viber, Whatsapp, Facebook Messenger
Chattjänst-appar som också används för att ringa gratis röst-samtal och videosamtal.

Facetime
Med Apples Facetime kan du ringa samtal och videosamtal kostnadsfritt från din Iphone, Ipad eller Mac-dator. Men den fungerar bara med andra Appleanvändare. Facetimeappen integreras med din adressbok.

Rebtel
Telefonitjänst som möjliggör obegränsat med internationella samtal utan internetuppkoppling. Fungerar som en app men använder befintligt mobilnät i de 52 länder där tjänsten finns i dag. Passar bra för samtal till länder där wifi inte är utbyggt. Månads-avgift från 8–150 kronor.

Källor Råd & Rön, Bäst-i-test.se, information från teleoperatörer och Wikipedia

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top