Test av räfsor

Det finns räfsor i olika storlekar, modeller och prisklasser. Vi har räfsat runt bland löven och hittat en favorit, men också en riktig kratta.

Räfsa eller kratta?

Test av räfsor
Se hela testet här (PDF)

 

Räfsan har långa fingrar av plast eller metall, oftast som en solfjäder. Med den samlar du ihop löv, gräs, hö.
Krattan har korta pinnar av metall på ett vinkelrätt huvud. Den använder du till att jämna ut eller luckra upp jorden, men också på grusgångar.

Tips inför köpet

  • Kolla i butiken så att alla räfsans fingrar når marken samtidigt.
  • En lätt räfsa kräver mer kraft. En tung blir med tiden just tung.
  • Prova skaftet i butiken. Det ska kännas naturligt att hålla i räfsan. Tänk på att skaftet kommer att glida upp och ner åtskilliga gånger i handen. Ett profilerat skaft kanske inte passar dig då det är tunnare på undersidan.
  • Använd arbetshandskar så minskar risken för att du ska få skavsår.

En räfsa kan göra underverk i trädgården med att samla ihop löv och gräsklipp. Icakuriren har testat tio räfsor från 35 kronor upp till nästan 400 kronor i olika modeller, storlekar och material och kommit fram till att det är stora skillnader. På en bra räfsa når alla räfsans fingrar ner i marken utan att man behöver ödsla kraft på att trycka ner dem. Avståndet mellan fingrarna är inte för tätt så att löv och skräp fastnar i stället för att låta sig samlas ihop. En bra räfsa är inte heller för hård eller för mjuk, utan spänstig och följsam. Den har också ett greppvänligt handtag och är varken för lätt eller tung. Den är kort sagt som en förlängd arm.

Plasträfsa får bäst betyg

Bäst betyg får Gardenas dyra plasträfsa med ställbar bredd på huvudet. Den räfsar effektivt  ihop såväl gamla och torra höstlöv och fjolårsgräs, som blöta löv och nyklippt gräs. Den har en bra balans, rätt spänst och är skonsam mot underlaget. Bra och effektiv är också Fiskars Quikfit, men den har ett tunnare skaft och sämre balans. Till båda räfsorna köper man ett separat specialskaft, vilket kan användas till flera trädgårdsredskap av samma märke och serie.
En bra och enkel räfsa för den som inte har en stor tomt är testets billigaste, Nybys lövräfsa 1312. Den är visserligen lätt och träskaftet kort, men klarar sitt jobb och är värd sitt pris.
Tre av räfsorna är i metall: Svenska Trädgårdsredskaps Basic och Bauhaus Gardol och Fiskars lövräfsa Prima.  Både Svenska Trädgårdsredskaps och Fiskars räfsor är rejält hårda och river upp gräsmattan. Det kan dock vara bra om man har mossa man vill få bort. Men räfsan från Svenska Trädgårdsredskap är också ineffektiv, då endast de sex mittersta fingrarna är i marken utan extra armstyrka. Bauhaus metallräfsa är å andra sidan på tok för mjuk och ineffektiv, då den hoppar och studsar över löven.

Löven fastnar i korta fingrar

Ineffektiv är också Nybys solfjäder i plast, dessutom tålamods-krävande. Löv samlas mellan fingrarna, vilket gör att man ideligen måste lyfta upp räfsan och rensa den. Fingrarna är helt enkelt för korta.
Med ergonomiskt skaft blir Fiskars vinglig och hoppar och studsar. Huvudet i plast är annars detsamma som Fiskars Quickfit och har liksom den hög kapacitet.
Vi har också valt att prova två udda specialräfsor: Rustas mastodonträfsa och Julas Hard Head för utrymmet mellan rosbuskarna och i planteringar. Sämst är Julas lilla räfsa. Den har en mycket begränsad användning och fungerar i rabatterna, men det är allt. Rustas jätteräfsa är effektiv på plana gräsmattor där du kan ta ut svängarna och undvika att dra räfsan över tårna, vilket lätt händer. Men storleken gör räfsan jobbig att arbeta med i längden, mer jobbigt än det i allmänhet är att räfsa höstlöv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top