Svenska skidparadis

Festprisse, längdåkare eller barnfamilj? Vi har kollat vilka svenska skidorter som gäller för just dig.

Svenska skidparadis
Åre är givet för festprissarna.
Svenska skidparadis
Slingorna mot Mittåkläppen och runt Sylarna anses som några av världens vackraste skidspår.
Foto: Anders Wiking

För festprissen:
Åre
Sveriges största och mest kända skidområde bjuder även på mest fest- och nattliv. Mängder av barer och
flera nattklubbar där ungdomar från hela Sverige samlas, som Country Club och klassiska Hotell Diplomat.
www.are.se
www.skistar.com/are

Lindvallen
Sälens största skidområde gör såväl festprissar som barnfamiljer glada. Efter Åre
är det Sveriges krog- och diskotätaste vintersportort. Tiotalet barer med after-ski i flera nattklubbar och diskotek. Gratis buss med liftkort till nattklubben vid Högfjällshotellet.
www.skistar.com/salen
www.salen.se

Idre
Norra Dalarna är ett av landets mest kompletta vintersportområden med 34 liftar och snowboardland. Nöjeslivet är väl utbyggt med flera barer, röjig after-ski, diskotek och nattklubbar.
www.idrefjall.se
www.idreturism.se

För längdåkaren:
Tänndalen
Orten i Härjedalen har världens längsta sammanhängande system av preparerade längdskidspår, 30 mil! Dessutom finns 45 mil markerade skidleder i högfjällsterräng med våffelstugor och serveringar. Slingorna mot Mittåkläppen och runt Sylarna anses som några av världens vackraste skidspår. 18 skidliftar, 295 m fallhöjd, snögaranti 28/11–2/5.
www.tanndalen.com
www.tanndalen.se

Storhogna/Klövsjö
Ligger i Härjedalen, granne med Vemdalen som har bättre utförsbackar och även bra längdspår. Men lugna stugbyn Storhogna är utmärkt om man vill fokusera på långa dagsutflykter på kalfjället med längdskidor. Här finns 18 mil preparerade spår, värmestugor och fin högfjällsterräng. Storhågna har ett gemytligt Högfjällshotell med restaurang och fint spa.
www.storhogna.com
www.klovsjo.com

Tärnaby och Hemavan
Har satsat stort de senaste säsongerna. Stenmarks hemby har fina skidbackar och två elljusspår för längdskidåkning. Turåkningen i Norra Storfjällsmassivet och Hemavan har naturskön fjällterräng. Längst in i Jovattsdalen ligger Tärna Vilt med viltbutik, jättekåta, kafé och restaurang och är väl värt ett besök.
www.tarnaby.se/vinter

För barnfamiljen:
Björnrike – några mil från Vemdalen i Härjedalen är ett bra och omtyckt område för familjer. Här finns flera barnbackar, knappliftar, skidskola och värmestugor. Även hästsläde, fjällturer och skoteruthyrning. Bra, rolig skidpark för de äldre barnen.
Härjedalsfjällen tillhör Sveriges snösäkraste med natursnö in i maj.
www.skistar.com/vemdalen/resmal

Kläppen
13 kilometer från Sälen i Dalarna ligger detta familjevänliga skidområde med 15 liftar och sällan långa liftköer. Trollekortet är ett Vipkort för barn där barnstuga, lekar och egen after-ski ingår i det stora barnområdet, som även har toaletter med skötbord. Bra skid- och snowboardskola, miniskoterbana och hästsläde.
www.klappen.se

Lofsdalen
Ett litet skidområde med lugn och trivsam atmosfär, inte minst för mindre barn. 9 liftar, en lång, lätt backe som är utmärkt att lära sig åka skidor i och en riktigt brant för de äldre barnen och föräldrarna. Bra skidskola och privatundervisning. Ny dreampark för hopp och lek på skidor och snowboard. Trivsamma stora hus att hyra nära backen.
www.lofsdalen.com

Av: Andreas Strömberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top