Mästerkocken Louise Johansson bjuder på skördefest

Inget är sig likt i Louise Johanssons liv sedan hon blev Sveriges Mästerkock. Drömmen är ett eget tv-matprogram. Här bjuder hon Icakurirens läsare på fem härliga recept till skördefesten!

Mästerkocken Louise Johansson bjuder på skördefest
Mästerkocken Louise Johansson bjuder på skördefest. Foto: Björn Tesch

Mästerkocken Louise Johansson. Foto: Björn Tesch
Mästerkocken Louise Johansson. Foto: Björn Tesch

Olja
Olja blandas med rikligt med persilja, citron och vitlök till en grön örtolja som serveras till lubben. Foto: Björn Tesch

– Det här är bästa tiden på året för att laga mat i Sverige, säger Louise Johansson. Nu i augusti är alla våra inhemska grönsaker som bäst och det är lätt att få tag i fräscha svenska råvaror.

Så utmaningen att skapa nya recept till Icakurirens läsare på temat skördefest kanske inte är den svåraste Louise stått inför sedan hon erövrade titeln Sveriges Mästerkock i maj.

Bifftomater med manchego och fluffiga krutonger

Råmarinerad lax med senapsgrädde

Smörstekt lubb med grönsaksbakelse och getost

Portvinsmarinerad lammrostbiff med vitlöksrostad pumpa

Inkokta päron i citron med röda vinbärskesella

 

Segern i TV4:s matlagningstävling har gett många nya spännande uppdrag. Matreportage i tidningar, intervjuer, cateringuppdrag och kokboksskrivande. Så livet är lite annorlunda nu än tidigare då lagerarbete på pappas företag var den huvudsakliga sysslan.

– Ja jag får nypa mig i armen varje dag, säger Louise medan hon skivar rödbetor till laxförrätten i köket i tvårummaren hemma i Kungälv norr om Göteborg. Det händer så mycket kul grejer hela tiden och min dröm är att ha ett eget matprogram på tv.

Matintresset har alltid varit något utöver det vanliga, trots att hon växte upp i ett svenssonhem som hon säger, med vanlig mat som spagetti, köttbullar och fiskpinnar. Men gammelmormor och farmor inspirerade med sin rustika matlagning, sitt saftande och syltande och redan som trettonåring. När kompisarna läste Veckrevyn prenumererade Louise på Allt om mat.

Var inte det en aning nördigt?

– Man kan skratta åt det nu men det var ett jättestort intresse redan då, jag har alltid gillat processen i matlagningen och att mat kan vara så vackert.

Efter avslutad restaurangskola blev det några sporadiska anställningar. Med en restaurang som bytte ägare och en konkurs gjorde att kockdrömmen sköts på framtiden. Således jobb på pappas lager, men det var där drömmen började leva igen.

– Jag hade tråkigt på jobbet en dag och gick in på TV4:s hemsida för att jag tänkte att Äntligen hemma kunde renovera vårt kök. Då såg jag att de sökte deltagare till Sveriges mästerkock och jag anmälde mig direkt.

Hade du överhuvudtaget någon tanke att du kunde vinna när du anmälde dig?

– Nej, verkligen inte! Mitt mål var att ta mig förbi förjuryn som skulle göra en grovgallring och få träffa den riktiga juryn.

Hur kändes det när ditt namn ropades ut och du hade vunnit?

– Jag var nöjd med att komma tvåa. Men när de sa att jag vunnit kändes det helt overkligt och jag brast i gråt, när all spänning släppte kom alla känslorna och lite senare var jag bara jätteglad och stolt.