Italiensk vardagsmat med Alessia Cerulli

Sätt lite guldkant på vardagen med italiensk mat. Alessia Cerulli bjuder på fyra favoritrecept som blir åtta middagar med lite smart planering. Läs hur du gör senare i veckan i artikeln.Pasta med sardeller, pumpa och savoykålRisotto med rosésallad salsiccia och taleggioTomat- och auberginesås till pastaLinssoppa med lax

Italiensk vardagsmat med Alessia Cerulli

Maten är lika viktig till vardags som till fest, menar matinspiratören Alessia Cerulli. Hon kan bjuda på samma sorts mat på tisdagen som på lördagen när det kommer gäster. Skillnaden är bara att man kanske lägger ner lite mer tid på lite fler rätter, men kvaliteten är alltid den samma. Hög.

För åtta år sedan tog kärleken Alessia till Sverige. Med en yrkesmässig bakgrund inom PR och kommunikation, och med ett brinnande matintresse så föll det sig naturligt att försörja sig på att lära svenskarna laga italienskt. Genom sitt företag, websajten BuonAppetito.se leder hon matlagningskurser hemma i köket eller vid behov i lånade lokaler.

Matintresset kommer hemifrån, pappa lagade fisk och mamma resten skrattar Alessia.

– Vår familj kommer från hela Italien så det har alltid varit matmässigt stor variation. Jag är född i Toscana och uppväxt i Milano, mamma är från Emilia i norr och pappa från Abruzzo i mitten. Maten från södra landet har jag från farfar som är från Apulien, klacken på den italienska stöveln.

Hur var det att som matlagare ställa om från Italien till Sverige?

– Inte så svårt faktiskt, jag är imponerad av det italienska utbudet här i Sverige, och de svenska råvarorna är inte så dumma. Sommaren är den tid jag gillar bäst med alla färska grönsaker.

Vad tycker du folk är dåliga på?

– Att ta hand om råvarorna. Jag älskar till exempel mangold men den svenska har väldigt kort säsong. Då köper jag hem massor och kokar och fryser in i små burkar och har till soppor, risotto och pastarätter. Det gäller att ta till vara det som är bra och billigt just nu.

Du vill äta mat som är i säsong, men vad har du i övrigt för matfilosofi?

– Det ska vara ekologiskt så mycket det bara går. Undviker industritillverkad mat, köper aldrig färdig pesto eller tapenade, de innehåller alldeles för mycket tillsatser. Maten ska ha rena smaker, man ska känna igen varje smak.

Alessia värderar såklart den dagliga middagen med familjen oerhört högt. Finns det då inget som är jobbigt med att få ihop livet som företagare och småbarnsförälder med att ha en god, hemlagad middag varje kväll.

– Nej, med bra planering så går det. När det gäller barn tycker jag det är viktigt att inte ha så mycket regler kring måltiden, att de måste sitta kvar, att de måste äta upp. Det lär de sig tids nog, man får inte glömma att mat ska vara glädje och njutning.

En otroligt läcker pastarätt som får sin pikanta smak av sardeller, kapris och oliver. Savoykål och pumpa är andra spännande inslag.

Pasta med sardeller pumpa och savoykål

Senare i veckan

När du ändå är igång så gör 2-3 extra portioner. De kan du spara i kylen och använda senare i veckan till lunchlåda eller som smakrik pastagratäng till middag.

Till 2-3 portioner överbliven pasta behöver du

  • 3 ägg
  • 100 g riven parmesan, pecorino eller smulad feta (efter vad du gillar eller har hemma)
  • ströbröd

Gör så här Lägg pastan i en ugnsfast form. Vispa 3 ägg med 100 g ost, riven eller smulad ost, och lite salt. Häll äggröran över pastan. Strö över lite mer riven ost och ströbröd. Gratinera i ugn i 20 minuter på 200 grader.

Medan du väntar, gör en snabb sallad med lättkokta grönsaker, exempelvis morötter, broccoli och palsternacka, kikärtor eller vita bönor (vita bönor, passar bra med sardeller) på burk. Blanda alltsammans med lite frön (solrosfrön, linfön) lite extra oliver, kapris och salladslök och smaksätt med en dressing av olivolja, salt, citron och rosmarin. Servera gratängen tillsammans med salladen.

Radicchiosallad eller rosésallad som är ett vanligare namn i Sverige är kanske inte vår mest använda grönsak. Men testa den här risotton, du kommer inte bli besviken.

Risotto med rosésallad, salsiccia och telegio

Senare i veckan

I italien gör man små bollar av överbliven risotto, Le Crocchette di riso. En smakrik och mycket god rätt.

Till 2-3 portioner risotto behöver du

  • 1/2 dl riven parmesan
  • 25 g smulad feta
  • 2+1 ägg
  • vetemjöl
  • ströbröd
  • olivolja till stekning

Gör så här Blanda risotton med parmesan, feta och två uppvispade ägg. Vispa upp det tredje ägget i en djup tallrik. Forma rissmeten till köttbullsstora bollar. Rulla i vetemjölet, doppa i ägget och rulla tillsist i ströbrödet. Stek dem gyllene i rikligt med olivolja och servera med en sallad.

Pasta med tomat- och auberginesås

Senare i veckan

Det enklaste tipset är att göra dubbel sats av såsen och spara i kylen eller frysa in. Enkelt att värma i mikron och späda med lite pastavatten för perfekt konsistens.

Annars gör italienarna oftast ugnsbakad pasta av sina pastarester.

Du behöver

  • 2-3 portioner pasta i sås
  • 150 g mozzarella, skivad
  • 2 msk olivolja
  • några basilikablad
  • 2 dl bechamelsås (kan uteslutas)
  • riven parmesan eller pecorino

Gör så här

Lägg hälften av pastan i en smord form. Lägg på skivad mozzarella, ringla på olja och strö över grovhackad basilika. Lägg på resten av pastan, lite olivolja och bechamelsåsen om du vill ha rätten lite fylligare. Till sist riven ost, gratinera mitt i ugnen i 20 minuter på 200 grader.

Trots den stora kärleken till hemlandet så föredrar Alessia franska puylinser till sin soppa. Hittar du inga kan du ta vanliga gröna.

Linssoppa med lax

Senare i veckan

Linssoppa är perfekt att laga i dubbel eller tredubbel sats, bara din grytas storlek sätter gränsen. Sedan är det bara att variera tillbehören att lägga i soppan. Här är några förslag.

  • Rostade brödtärningar
  • Strimlad parmaskinka
  • Strimlat stekt kött
  • Stekt köttfärs
  • Kokt minipasta som stelline eller risoni.