Virka bläckfisken som ger trygghet åt för tidigt födda barn

Bläckfiskens armar påminner om navelsträngen och får för tidigt födda barn att känna sig trygga. Virka en bläckfisk och skänk till en nyfödd på sjukhus eller en sötnos nära dig.

Design: Spruttegruppen Foto: Jonas Holm Hansen

Material

Garn Använd bara garn i 100% bomull. Nyfödda ska inte komma i kontakt med syntetmaterial. Virka med en enkel garntråd, som t ex bomull 8/4 eller bomull 8/8. 

Virknål Storlek 2,5–3,5.

Tillbehör Stoppnål att -brodera ögon och mun med, fyllning. Bläckfiskarna måste kunna tvättas, så använd fyllning för mjukdjur eller annan fiberfyllning som tål 60 grader. Man kan också ta fyllning från en billig huvudkudde. Använd inte garnrester eller bomullsvadd för det sjunker ihop vid tvätt. Stoppa i ordentligt med fyllning, den sjunker ihop lite vid första tvätten. 

Gör så här

Kropp Börja med att göra en magisk ring: Lägg garnet i en ögla över pekfingret. Tryck ihop tumme och pekfinger där trådarna korsar varandra. Stick virknålen i öglan, lägg garn runt nålen och dra igenom. Håll om öglan, lägg garn runt nålen och dra det genom maskan på nålen. Virka så sex maskor till ringen. Dra försiktigt i den korta änden så att ringen dras ihop.

Varv 1: 6 fm i ringen. 

Varv 2: 2 fm i alla m = 12 m. 

Varv 3: 2 fm i varannan m = 18 m. Varv 4: 2 fm i var 3:e m = 24 m. Varv 5: 2 fm i var 4:e m = 30 m. Varv 6:  2 fm i var 5:e m = 36 m.
Varv 7–14: Inga ökningar = 36 m. Varv 15: *4 fm, 2 fm tills* sammanlagt 6 ggr = 30 m. Varv 16–17: Inga minskningar = 30 m.
Varv 18: *3 fm, 2 fm tills* sammanlagt = 24.
Varv 19–20: Inga minskningar = 24 m. Varv 21: *2 fm, 2 fm tills* sammanlagt = 18 m. Varv 22: Inga minskningar = 18 m.
Varv 23: *7 fm, 2 fm tills* sammanlagt = 16 m.
Varv 24: Inga minskningar = 16 m.

Armar Virkas direkt på kroppen, allt som allt åtta fångstarmar. Varv 25: *1 fm, 50 lm, vänd och virka 2 fm i varje lm, avsluta med en fm*. Upprepas 7 gånger. Avsluta med en sm i sista m och drag igenom garnet. Om du har problem att få armarna att snurra sig kan du virka 3 eller 4 fm i varje lm i stället. Obs! Fångstarmarna ska vara högst 22 cm långa när de är utsträckta. Om de mäter mer än 22 cm ska du göra färre luftmaskor. 

Botten Varv 1: 5 fm i en magisk ring. Varv 2: 2 fm i alla m = 10 m. Varv 3: 2 fm i varannan m = 15 m. Avsluta med en sm och dra igenom garnet. Fäst. 

Montering Fyll kroppen med fyllning och sy sedan på botten. Montera eller brodera på ögonen och sy en mun. Vi rekommenderar att inte använda säkerhetsögon, knappar eller liknande till ögon.

Tips

För att armarna ska snurra sig likadant ska man hålla arbetet så att maskorna kan snurra sig fritt. Men det gör inte så mycket om inte armar­na är ­snurrade – bara de är något att hålla fast i. Till de för tidigt födda ­barnen är det bäst att armarna inte snor sig för mycket, eftersom de då kan bli för täta och tjocka för att de små fingrarna ska få tag om dem. Av säkerhetsskäl är det viktigt att armarna inte är längre än 22 cm när de är utsträckta.

 

Virka bläckfisken som ger trygghet åt för tidigt födda barn

Beskrivningen till bläckfisken är hämtad ur Virka och sticka bläck-fiskar – mjuka djur till de små (Semic). Där berättas historien om initiativet att virka till för tidigt födda barn.

Lugnare i kuvösen

Det började med att en dansk pappa för fem år sedan gav sin för tidigt födda dotter en bläckfisk att ha i kuvösen. På sjukhuset märkte man snabbt att flickan höll i bläckfiskens fångstarmar i stället för att dra i sladdar och slangar i kuvösen och att hon verkade lugnare och tryggare. 

Efter det började det virkas bläckfiskar för att donera till sjukhusens neonatalavdelningar. Snart bildades danska Spruttegruppen och senare svenska Bläckfiskgruppen, vars ambassadörer och virkare brinner för att göra en insats för de för tidigt födda barnen och deras familjer. Historien om det ideella arbetet har spridit sig och nu finns likande grupper i hela världen.

Virka bläckfisken som ger trygghet åt för tidigt födda barn
När bläckfisken ligger tätt intill barnet känns det som innerväggen i livmodern, vilket stimulerar sinnen för känsel, muskler och rörelser.

Vill du virka och skänka en bläckfisk?

Årligen vårdas 6  000 för tidigt födda barn på svenska neonatalavdelningar. Om du vill virka och skänka bläckfiskar till dem ska du gå genom ambassadörsnätverket, eftersom sjukhusen inte kan hantera förfrågningar från privatpersoner. Du hittar ambassadörerna på Babydjungeln.se eller via Facebooksidan Virka en bläckfisk till för tidigt födda barn.

Tänk på:

Neonatalavdelningarna på sjukhusen tar bara emot bläckfiskar i 100% bomull eller bambu – akryl avger nämligen små fibrer som barnen kan få i ögonen eller munnen. 

Bläckfiskar är välkomna i alla storlekar, men till de för tidigt födda bör mjukisdjuren inte vara för stora eftersom det inte finns så mycket plats i kuvöserna. En längd på 14–17 cm inklusive armar är lagom. 

Ambassadörerna tvättar alla bläckfiskar i 60 grader med allergivänligt tvättmedel innan bläckfiskarna packas och överlämnas, så du behöver inte tvätta dem innan du ger dem till en ambassadör. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top