Här är världens största insektshotell – mitt i Malmö

Checka in - här finns gott om rum! Men hur kom trädgårdsingenjören Lina Hirsch på tanken att bygga hotellet? – Vi ville fästa fokus på hur viktiga pollinatörerna och andra insekter är för vårt ekosystem,

Hur kommer man på tanken att bygga ett jättelikt insekts­hotell i en av Malmös centrala parker?

– Vi ville fästa fokus på hur viktiga pollinatörerna och andra insekter är för vårt ekosystem, men också för oss människor då majoriteten av vår mat kräver pollinering. Inte bara ute i naturen utan även i stadsmiljö och i våra parker. Jag har alltid varit intresserad av naturen och fick idén efter att ha deltagit på en trädkonferens.

 

Hur stort är insektshotellet egentligen?

– Det är 49 meter långt, dubbelsidigt och består av 25 kubikmeter material som kottar, död ved och halm. Det var världens största insektshotell när vi invigde det 2019, men jag vet inte om det fortfarande är det. 

Lina Hirsch

Ålder 39 år.

Bor I Malmö (med egen trädgård).

Gör Trädgårdsingenjör i Slottsträdgården i Malmö.

Familj Man, två barn och katter.

Aktuell Initiativtagare till världens största insektshotell.

Instagram: @slottstrad-

garden_malmo

Allt material i de 465 lådorna som insektshotellet är uppbyggt av kommer från Malmös parker. Det mesta av det andra, cirka 95 procent, är återbrukat material som Malmö stads utesnickare, en del av Malmö stads arbetsmarknads­insatser, byggde själva lådorna med. I stort sett bara papptaket behövde köpas in.

 

Hur lockar man insekterna till hotellet?

– De kommer självmant och det brukar surra av olika arter av solitärbin runt lådorna. De bygger gärna sina bon i håligheter och därför har vi borrat hål i olika dimensioner i grenar och död ved. När hålen är bebodda ser man det genom att solitärbina har murat igen öppningen. Bland tallkottarna och halmen trivs spindlar, nyckelpigor och tvestjärtar som också är viktiga för den biologiska mångfalden. Tvestjärtar, och framför allt nyckelpigor, äter stora mängder bladlöss.

 

Om vi ska tala i hotell­termer, finns det någon ­beräkning på vad för sorts ­gäster eller hur många gästnätter hotellet har?

– Ha, ha. Nej, tyvärr. Det är nästan omöjligt att beräkna. Bara bland solitärbina finns många olika arter. Vi samarbetar med Sveriges Lantbruksuniversitet SLU och det var tal om att det skulle göras en inventering, men pandemin har försenat det arbetet. Vi har inte koll på hur många gäster vi har eftersom de sköter sig i stort sett själva. Vi erbjuder bara rum och så en dignande buffé av vårblommor i parken precis utanför hotellet.

 

Vad ska man tänka på om man själv vill bygga ett ­insektshotell i trädgården?

– Man ska placera det i ett bra läge där det är hyfsat varmt och soligt på morgnarna när insekterna vaknar till liv. Det ska gärna stå på en vindskyddad plats. Sedan fyller man det med lämpligt material som död ved, kottar, ris och annat från trädgården. Det är också viktigt att se till att pollinatörerna har tillgång till mat under hela säsongen, från de tidigaste vårblommorna som snödroppar och krokus i februarimars till dahliorna på hösten. Det är också bra för bin, humlor och fjärilar om man låter bli att klippa en hörna av gräsmattan och låter den bli en vildäng.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top