Test av nötknäckare / nötknäppare

Sprättande skal och hård fjädring är risker med dåliga nötknäckare eller om du föredrar ordet nötknäppare. Icakurirens test visar att dyrast inte alltid är bäst. Läs hela testet av nötknäckare/nötknäppare här.

Så testade vi

Testet är gjort av Icakurirens testredaktion. En panel knäckte hasselnötter, valnötter och pekannötter.
Under testet tittade vi på nötknäckarnas ergonomi, klämrisken och hur bra de är på att knäcka. Nötknäckarna är inköpta i Stockholmsområdet under november och priset är det vi betalade i butik. Betyget är 1 till 5, där 5 är bäst.

Test av nötknäckare / nötknäppare
Test av nötknäckare, nötknäppare
Nötknäckaren från Clas Ohlson kräver ett tvåhandgrepp. Foto: Erik Hedman

Nötknäckare eller nötknäppare?

Vad man än kallar dem ska de fylla en funktion – att knäcka julens nötter. Och då helst utan att man riskerar att klämma fingrarna eller få skal i ögat. Icakuriren har testat sex nötknäckare men ingen lyckas fullt ut med vad de lovar.

Närmast kommer testets vinnare från Drosselmeyer. Både hasselnötter och valnötter går lätt att knäcka utan att nötens innandöme mosas. Pekannötter var den knäckaren ensam om att klara, i alla fall något så när.
Rösles nötknäckare däremot lyckades bara knäcka valnötter. Trots den snygga formen och det dyra priset var den sämst på att göra det den ska. Då var testets näst billigaste nötknäckare från Sveico betydligt bättre, även om man är lite rädd för att klämma sig. Samma rädsla känner man med den från Hardanger Bestikk och det gjordes en och annan orolig grimas under testet.

Det är alltså svårt att se hur bra en nötknäckare är. Vinnaren finns också i en budgetvariant men den är inte alls lika bra, trots likheterna i utseende. För att undvika att valnöten flyger i väg måste man hålla handen för.

Men en extra hand behövs till samtliga nötknäckare för att undvika smul och sprätt och Clas Ohlsons nötknäckare kräver ännu mer. Enbart för att orka knäcka krävs ett tvåhandsgrepp. 

Den perfekta nötknäckaren/nötknäpparen

En perfekt nötknäckare verkar vara svår att hitta och om man gör det, är det heller ingen garanti för goda nötter. Under testet fick panelen smaka en och annan dålig nöt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top