5 udda maträtter
1. Tonkatsu – friterat fläskkött, serveras med finstrimlad vitkål. Underskattad japansk delikatess som väntar på internationellt genombrott.
2. Basashi – rått hästkött, avnjuts med ingefära och soja.
3. Fugu – blåsfisken som kan vara dödligt giftig om den tillagas på fel sätt. Äts rå, friterad, i gryta samt doppad i sake.
4. Unagi – liten ål som grillas och serveras med sötaktig sås. Kraftig mat som anses ge extra styrka sommar- och vintertid.
5. Ramen – nudelsoppa som gränsar till vetenskap och fanatism. Varje landsända har sin egen smaksättning och tillbehör. God och mustig vart man än kommer. Serveras i restauranger eller direkt från gatuvagn
5 högtider
1. O-shogatsu – nyåret. Japan stänger i slutet av december och öppnar igen i början av januari. Familjehögtid. Museer och annat kan vara stängt.
2. Golden Week – en räcka helgdagar i slutet av april och början av maj. Flygplatser, tågstationer och motorvägar korkas igen av semesterfirare. Nästan helt folktomt i Tokyo.
3. O-bon – alla helgons dag, fast i Japan rör det sig om en vecka eller två i mitten av
augusti och framåt, då familjen samlas hemma i byn för att hedra sina förfäder.
4. Shichi-Go-San – världens sötaste högtid alla kategorier. Flickor som fyller tre eller sju år och pojkar som fyller fem kläs upp i bästa
kimonon och forslas till närmaste tempel eller fotoateljé. Näpet är bara förnamnet. Början/mitten av november.
5. Juldagen – jo, faktiskt. Viktig dag för unga kärlekspar. Att vara utan dejt denna dag är en fasa. Den som blir utan kan trösta sig med gräddtårta med jordgubbar, av någon outgrundlig anledning utnämnd till officiell jultårta i Japan
5 trendiga stadsdelar
1. Shibuya – tonårsmode och smått hysteriskt
2. Meguro – krogar, skivaffärer, bokhandlar och
trendiga möbelaffärer
3. Harajuku – gatumaskerad varje helg, trendiga klädaffärer
4. Roppongi – vattenhål och hem för Roppongi
Hills – ett mastodontbygge med affärer,
restauranger, kontor med mera. Utmärkt konstmuseum högst upp.
5. Odaiba – ännu mera shopping, den här gången med sjöutsik
Tokyo har en förunderlig förmåga att dölja sitt rätta jag för besökaren. Sväng runt ett gathörn och ett regelrätt risfält, i miniatyr förvisso, uppenbarar sig, sväng runt ett annat och en gammal dam med grönsakskorg under armen ger dig ett tandlöst leende. Runt ett tredje och där strosar folk in på 7-Eleven i pyjamas för att handla tandkräm.
Förunderligt lite påminner om storstad. Det är som att någon tagit ett normalstort land och tryckt ihop det inom en radie på sex–sju mil. I Tokyos förorter kan folk födas, leva och dö utan att ens komma på tanken att ta sig till andra sidan stan. Att ifrågasätta detta är som att ställa en skåning till svars för att han aldrig varit i Gällivare.
Det är först när man kommer en bit upp i luften som man inser var man hamnat. När man når krönet av Rainbow Bridge och skyskraporna bildar ett taggigt panorama från höger till vänster i synfältet, från Shiodome ner till Shinagawa, begriper man att här bor fler människor på mindre yta än någon annanstans i världen.
Låt dig dras med i folkvirvlarna och se till att du hamnar ordentligt vilse åtminstone en gång. Chansen är stor att den oplanerade avstickaren blir resans höjdpunkt.
Tokyo på en dag
Kommer du direkt från Sverige och är skapt som folk är mest kommer du att ha en ordentlig jetlag. Dra nytta av tidsomställningen! Ut på stan, hoppa på ett tidigt tåg eller ta en promenad till fiskmarknaden i Tsukiji, inte långt från shoppingdistriktet Ginza. Här är folk i gång innan solen går upp. Tonfiskauktionen är slut före klockan sex men marknaden är öppen hela dagen. Förundras över främmande fiskar och sällsynta skaldjur och festa loss på pinfärsk sushi.
Ta dig tillbaka till Ginza lagom tills varuhusen öppnar vid tiotiden. Även om fisklukten inte gått ur kläderna får du ett välkomnande värdigt en kejsare då personalen står på rad och bugar.
Åk hiss med hissflickorna och strosa runt bland kläder, smink, prylar, juveler och allt möjligt annat. Matsuzakaya och Matsuya rekommenderas liksom pappershandeln Itoya. Sju våningar med papper, kuvert, pennor och vykort.
Luncha på översta våningen av något av varuhusen. Restauranger av alla de slag, också de lyxigare, erbjuder dagens för omkring 1_000 yen (cirka 60 kronor). Middagen kostar tio gånger så mycket.
Ginzas huvudgata heter Chuo dori och här trängs Prada och Louis Vuitton med uppstickare som japanska Uniqlo – vardagskläder av hyfsad kvalitet till mycket resonabla priser.
Ginza har fått en ansiktslyftning på senare år och den gamla societetsdamen känns numera pigg, alert och spännande. Kanske inte så ungdomlig som hippa Shibuya där tonåringar i alla åldrar maniskt jagar trender, men väl värd ett besök.
Här har Canon och Sony sina showrooms och i stadsdelen Yurakucho ett stenkast bort ligger gigantiska Bic Camera där man köper grejerna. Dutyfree-utbudet är begränsat men priserna såpass konkurrenskraftiga att det är värt att kolla innan du styr kosan till elektronikdistriktet Akihabara. Produkter som har några månader på nacken slumpas bort när en ny modell anländer. Störst chans att lyckas med prutningen har den som betalar kontant.
Från Yurakucho är det inte långt till Tokyos absoluta mittpunkt – kejsarpalatset. Om du inte är i Tokyo den 23 december då kejsaren fyller år eller den 2 januari då han nyårsvinkar till folket, kommer du inte längre än till yttre borggården. Visserligen fin med stora öppna ytor, men så värst kejserlig känns den inte.
Ryck åt dig en kaffe i något gathörn. I Tokyo finns såväl de amerikanska originalkedjorna som deras japanska kopior. Kaffet är i allmänhet utmärkt och priserna överkomliga. Leta rätt på en tunnelbana och susa i väg till Shinjuku lagom till solnedgången. Den östra utgången erbjuder mer shopping med varuhus, elektronik, små butiker och annat. Shinjuku är en av världens mest trafikerade järnvägsknutar.
Men nu är det varken shopping eller tåg vi ska ägna oss åt. I stället är det överblicken vi vill åt och vi söker oss till västra utgången. Tokyos mest prisvärda utsiktspunkt är stadshuset, ritat av demonarkitekten Kenzo Tange, och färdigställt i början av 1990-talet. Alldeles gratis kan man åka upp till 45:e våningen i något av de två tvillingtornen och där få en 360 graders överblick över staden. Är det klart väder går det att se ända bort till vulkanen
Fuji. Solnedgången är spektakulär, men vid alla tider på dygnet är utsikten enastående. Det norra tornet är öppet till klockan 23.00.
I grannskrapan Sumitomo Building äter vi middag. De fyra översta våningarna har restauranger för alla plånböcker och smakriktningar.
Lite längre bort ligger Park Hyatt, där Bill Murray låg sömnlös i “Lost in Translation”. New York Bar & Grill erbjuder fin utsikt och gourmetmat för de riktigt stora plånböckerna. På våningen under fås samma utsikt och riktigt bra mat till betydligt humanare priser.
Tokyo på två dagar
Jetlagen har inte riktigt lagt sig och tur är det för munkarna i Zojo-ji är i gång i arla morgonstund. Hör gonggongen, trummorna och de entoniga sångerna i soluppgången. Rör dig i sakta mak mot Shinbashi och hoppa på Yurikamome – det förarlösa tåget som tar dig på pelare tillbaka över Rainbow Bridge till den konstgjorda ön Odaiba.
Slink in på Oedo Onsen – ett jätteetablissemang dedikerat till det heliga badet. Inom- och utomhus, varmt eller kallt. Massage och utmärkt mat kompletterar upplevelsen. Kom ihåg att tvätta dig innan du hoppar i badet.
Rosig om kinderna tar du tåget tillbaka till fastlandet. Kliv av vid Shiodome och promenera till Hamarikyu – sublim botanisk trädgård med bambuskogar och ett förtjusande litet tehus där förtjusande kimonoklädda damer vispar upp grönt te enligt alla konstens regler.
Börja eftermiddagen med att strosa längs Omotesando-dori, Tokyos paradgata nummer ett. Breda trottoarer och späckad med exklusiva modebutiker. Här finns också Oriental Bazaar där du hittar allt i souvenirväg, från kramsiga t-shirts till antika möbler. Mot en extra slant fraktar de fynden till hotellet så du slipper kånka.
Nu är det dags för en afton/natt på stan. Vattenhålet för utlänningar heter Roppongi, medan japaner företrädesvis väljer Shibuya, Shinjuku, Ikebukuro eller något annat centrum längs ringlinjen Yamanote. Nattlivet kan vara blött, men Tokyo är i allmänhet lika snällt på natten som på dagen.
Tänk på att det kan bli väldigt dyrt om du vill ha annat sällskap vid bordet än det du har med dig. Visst kan det vara trevligt att ha någon som häller upp drinkar och knappar in karaokelåtar, men ta reda på vad det kostar.
Natten avslutar två dygn i världens största, och vänligaste, metropol i turbofart.
Tokyo snabbguide
Billigaste resorna hit
Räkna med 6 000–10 000 kr beroende på säsong och flygbolag. Dammsug internet och håll utkik efter specialerbjudanden av typen res 2, betala för 1.
www.japanspecialisten.nu har paketresor som inkluderar ett par hotellnätter från ca 9 000 kr.
Bästa tid att åka
Vår och höst är att föredra, då är vädret behagligt. Sommaren (juni–september) är varm och klibbig, vintertid kryper temperaturen ner mot nollstrecket.
Buga, bocka, niga?
• Man kan aldrig buga en gång för mycket i Japan. Sedvänjan att ta i hand växer, men japaner emellan är det bugningen som gäller. Alla bugar, även kejsaren.
• Undvik att snyta dig offentligt och använd engångsnäsdukar.
• Ta gärna med visitkort och bli inte förvånad om dina nyvunna vänner dyker upp i Sverige.
Boende
Kimi Ryokan – budgetalternativ i Ikebukuro, japansk stil.
Park Hyatt – ligg sömnlös i lyx och enastående utsikt, som Bill Murray.
Shinagawa Prince – mycket stort turisthotell med bra standard.
Claska – designerhotell i Meguro. Minsta detalj är genomtänkt, ändå överkomliga priser.
Restaurang
Gonpachi – tänk den våldsamma restaurangscenen i Tarantinos “Kill Bill”. Bra mat.
Nobu – crossovermat, dyrt men prisvärt. Boka tidigt.
New York Grill & Bar – utan tvekan en av Tokyos pärlor. Dyrt.
Tengu – kedja av enklare izakaya-krogar. Prisvärt. Hög stämning.
Bikkuri Sushi – sushibar i Ginza, som trots adressen har anständiga priser.
Shopping
Akihabara – elektronikdistriktet, men stirra dig inte blind på duty-freeaffärerna, det går att fynda hos Yodobashi, Bic Camera, Sakuraya och andra elektronikkedjor.
Kläder – Omotesando och Ginza för högsta mode. Uniqlo för prisvärda baskläder.
Souvenirer – Oriental Bazaar i Omotesando.
Ginzas varuhus – värda ett besök, om inte annat för atmosfären.
Utflykter
Yokohama – lite lugnare och mindre, vackert vid Tokyobukten.
Nikko – tempelstad ett par timmar norr om Tokyo.
Hakone – bada i varma källor och titta Fuji i vitögat.
Izuhalvön – söder om Tokyo. Stränder och varma bad.
Att köpa med sig
Yukata – sommarkimono. Lätt, behaglig och billig.
Sake – risvin. Gott till japansk mat.
Manga – Japanska serier finns överallt. Mandarake i Shibuya
har allt du kan önska dig.
Grönt te – förebygger en hel rad sjukdomar. Dessutom gott.
Att inte bli upprörd över
Raka frågor – hur mycket du väger, hur gammal du är etc.
Bankköer – ta med kort för kontantuttag i bankomat.
Folk som vill träna engelska – alla utlänningar är fritt villebråd.
Trängsel på tåg – det är lika för alla och en del av upplevelsen.
Bilköer – uppstår när som helst.
Så fixar du språket
Enkla fraser på engelska fungerar.
Tack (så mycket) – (Domo) Arigato
Hej – Konnichi wa
Ursäkta – Sumimasen
Talar ni engelska? – Eigo ga hanasemasuka?
En stor stark, tack – Nama biiru, kudasai
Var ligger toaletten? – O-tearai wa doko desu ka?
Hur mycket kostar det? – Ikura desu ka?
Av: Jon Thunqvist