Rensa svamp snabbt och enkelt – två superknep

Svampsäsongen är i full gång och många njuter av långa svamppromenader i skogen. Något som inte är lika njutningsfullt är att rensa delikatesserna. Här ger vi två superknep på hur du kan rensa svamparna snabbt och enkelt.

Svampsäsongen är i full gång! Men att få bort jord, löv och annan smuts från svamparna är ofta ett tidskrävande jobb. Tur då att det finns knep att ta till som underlättar proceduren. Här tipsar vi om två superknep att prova när du ska rensa svamp.

Rensa svamp snabbt och enkelt – 2 knep:

1. Rensa svamp med mjöl

Visste du att du kan rensa svamp med hjälp av mjöl? Börja med att ta bort det ytliga skräpet från svamparna som är lätt att plocka bort. Häll sedan upp vatten i en stor balja eller i diskon. Blanda i cirka 1 dl vetemjöl eller potatismjöl i vattnet. Lägg i svampen och rör försiktigt runt så att svamparna inte går sönder. Ibland kan svamparna behöva ligga upp emot 10 minuter innan du rör runt. Tanken är att mjölet ska dra med skräpet ner mot botten, när det är klart tar du helt enkelt upp svamparna en och en och sköljer av.


LÄS ÄVEN: Så rensar du blåbären – med hårfön!


2. Skölj i iskallt vatten

Ett knep som många kockar sägs använda för att få bort smutsen från svamparna är att skölja dem i iskallt vatten. Gärna med ganska högt tryck (utan att svamparna går sönder).

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top