Tina Nordström om mammalivets utmaningar: ”Jag kan känna mig så gammal ibland”

Tina Nordströms nya kokbok är den 16:e i ordningen och matlagning är fortfarande hennes stora passion. Hon växte upp med en pappa som var kock men tänkte ändå bli präst när hon var i tonåren. Det var först på gymnasiet hon insåg vad som var hennes kall.

För Tina Nordström har livet dominerats av mat.

– Jag är född mitt i matlagning och har doftat mat ända sedan jag föddes. Min pappa var kock så jag har blivit förhörd på läxor medan han gjorde leverpastej eller något annat i köket.

Hon beskriver hur matlagningen än idag gör henne alldeles lycklig.

– Jag älskar att stå i köket. Det är där vid stekpannan, när jag står och öser sky över en stek, som jag slappnar av. Det finns en rytm i matlagningen som får mig att gå ner i varv. Som person är jag annars supersnabb i allt jag gör men i köket är jag mer lugn och metodisk, berättar Tina.

Som barn ville Tina annars först bli polis men under tonårstiden drömde hon om att bli präst.

– Jag jobbade som kyrkvaktmästare och brukade samla in kollekt, hälsa alla besökare välkomna och be dem ställa sig upp då det var dags att sjunga psalmer. Jag var bara i 15-årsåldern men minns att jag älskade att vara boss och ha koll på alla. Jag är sjukt serviceinriktad, det sitter i min ryggrad, säger Tina.

Hon berättar att det är något hon fått med sig hemifrån. Tinas föräldrar drev krogar under hela hennes uppväxt och tidigt lärde sig Tina att så fort hon gick ut genom svängdörrarna till gästerna så skulle hon koppla på sin artighet och sträcka på ryggen.

– Jag älskade det där och har alltid tyckt om att ge för man får så mycket tillbaka, säger hon.

Tina Nordström

Ålder: 49 år.
Familj: Maken Martin och barnen Albin och Elsie samt hundarna Bonnie och Bella.
Bor: I Helsingborg.
Gör: Kock.
Aktuell med: Kokboken Käka gott månad för månad.

Aktuell med sin 16:e kokbok

Tina beskriver hur hon svansade igenom skolan, mest intresserad av dans och gympa. Det var först under gymnasiet, då hon gick hotell- och restaurangprogrammet som hennes matintresse väcktes.

– Jag är enormt tävlingsinriktad och när jag insåg att man faktiskt kan tävla inom matlagning var det något inom mig som triggades igång, säger Tina.

Idag inspirerar Tina med sina kokböcker, tv-program och genom sociala medier massor av matintresserade. Hon har varit med i tv-program som Tina i fjällen, Cookalong, Tina på besök, Hela Sverige bakar och som jurymedlem i Sveriges yngsta mästerkock.

Nya kokboken Käka gott månad för månad har hon, som flera gånger tidigare, skapat tillsammans med sin vapendragare och kollega Benny Cederberg.

– Jag skulle säga att den här boken har lika mycket värde egoistiskt som för den som får den i handen. Jag älskar hur jag själv fått påverka allt under processen denna gång, från början till slut, säger Tina.

Tina säger också att Benny är en vän som hon ställer på en piedestal.

– Han är lugnet medan jag springer, vi kompletterar därför varandra väldigt bra. Jag och Benny var nog själva lite överraskade över den plötsliga längtan efter att göra en bok till. Sådant slår till mitt i natten och då är det bara att gasa, säger Tina.

När Tina inte lagar mat hänger hon helst med sin familj. Hon och maken har snart varit tillsammans i 30 år. De var klasskompisar som små och blev sedan ett par som vuxna.

– Han är så ”jevvra” bra så varför skulle jag leta efter en annan? Så klart har vi starka band och mycket kärlek men vi ger även varandra utrymme och tar inget för givet. Vi är båda ofta borta var och en på sitt men sedan har vi vår fristad i stugan i Härjedalen. Där laddar vi batterierna. Trots att det tar tio timmar för oss att köra upp dit brukar vi dra iväg lite spontant.

Härjedalen beskriver Tina som familjens ”happy place”.

Tina älskar att jobba men ser fram emot att ta det lite lugnare framöver. Foto: TT

Tina Nordström älskar att vinterbada

– Det är något speciellt när man vaknar upp och sätter på kaffe för att sedan inta fåtöljen och titta ut över de svenska fjällen. Där är vi bra på att bara vara, spela spel, gå promenader, laga mat och tända brasor.

År 2015 drabbade Tina av diskbråck i nacken när hon och en väninna bilade i Italien. Sedan dess är träning en viktig del av hennes vardag.

– Det sa bara pang. Jag hade så ont att jag blev alldeles tokig. ”Kock-nacke” är ju ett begrepp och jag känner alltid av min onda nacke men jag har insett att träningen är A och O för mig. Vart jag än åker tar jag alltid med mig mina gummiband i packningen.

Vinterbad är också en viktig del för att Tina ska må bra.

– Om jag har huvudvärk en dag så försvinner den direkt när jag doppat huvudet under ytan. Genom doppet får du en intensiv meditation. Viktigast är att du måste koncentrera dig på din andning, sedan stegar du bara rakt ut i vattnet, sänker dig ner, andas tio djupa andetag och sedan går du upp igen.

Vill dra ner på arbetstempot

Vad är du mest stolt över i livet?

– Jag är stolt över allt. Jag fyller 50 nästa gång och har fortfarande jättekul. Jag är inte rädd för förändringar även om de kan kännas tuffa eller obehagliga. Jag är sjukt nyfiken, vilket också varit min drivkraft.

Att bli 50, hur känner du inför det?

– Det är ju ändå en generös siffra och jag måste säga att det känns rätt coolt. Då har man ändå levt lite. En 50-åring idag är ju så levnadsglad, har stora ungar och man blir ju lugnare som människa desto äldre man blir, vilket är otroligt skönt.

Hur är du som förälder?

– Jag är en rätt rolig mamma men också ganska pinsam. Vi skrattar mycket och engagerar oss massor i våra barn, både Martin och jag.

Största utmaningen som mamma?

– Just nu är att få behålla min ögonfransböjare, haha! Man måste hänga med dem i deras utveckling men det går ju så fort. Jag kan känna mig så gammal ibland när jag hör dem prata. Jag älskar deras naiva tänk, det är precis som det ska vara i den åldern.

Finns det något i livet som skrämmer dig?

– Så klart blir man påverkad av allt som händer i världen – pandemin, krig och höga matpriser. Det är naturligt att man skräms av allt detta. Jag tar in så mycket jag orkar av alla nyheter men när jag är inne i en svag period eller känner mig extra sårbar kan jag inte kolla på nyheterna. Rädsla som kryper innanför skinnet är det mest negativa som finns. Jag kan bara förstå och vara ödmjuk. Men jag aktar mig så jag inte äts upp av alla hemskheter.

Vad har du för framtidsdrömmar?

– Jag säger alltid att det är min sista bok och gör så även nu. Men jag har kommit till en punkt där det känns lite härligt att bara få vara nöjd med tillvaron som den är. Jag tänker att jag ska dra ner på arbetstempot men eftersom jag tycker det är så roligt att jobba måste jag ha ett träningsläger för mig själv där jag lär mig jobba mindre. Men jag är verkligen värd att ta det lite lugnare nu.

Scroll to Top