Patrick Ekwall: ”Oavsett vad jag gör så tänker jag på att Hannah är död”

Sorgen och saknaden efter hustrun är tung och stor. Patrick Ekwall fokuserar nu på att göra livet lättare för sina två döttrar. Det där med att träffa en ny kärlek känns kanske avlägset nu. – Men Hannah ville att jag skulle möta en ny kvinna.

Patrick Ekwall

Ålder: 57 år.
Familj: Döttrarna Wilma, 23, och Tindra, 9.
Bor: I Bromma. Äger även en lägenhet i Spanien.
Gör: Sportjournalist.
Aktuell: Med boken En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon (Bokfabriken). 

Det är tisdagen den 9 februari 2021. Från sin säng på S:t Görans sjukhus gör Hannah Ekwall upp planer från den kommande helgen. I ett sms till sin man Patrick skickar hon en lång lista på matvaror som hon vill att han ska handla inför helgmyset.

Dagen därpå får Hannah komma hem till villan i Bromma. Men när helgen kommer är hon tillbaka på sjukhus och inte längre kontaktbar. Klockan 16.00 lördagen den 13 februari tar hon sitt sista andetag. Folksjukdomen bröstcancer har skördat ännu ett dödsoffer.

I sin nya bok ”En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon” har Patrick Ekwall återvänt till den sista tiden i sin hustrus liv. Arbetet med boken innebar att han tvingades djupdyka i sms-konversationer, inlägg på sociala medier och annan dokumentation som kunde återkalla viktiga minnesbilder.

– Det var av stort värde för mig. I ett trauma glömmer och förtränger man mycket. Hade jag inte skrivit boken hade jag nog inte grävt mig tillbaka i tiden på det sättet, det ligger inte riktigt för mig. Även om det stundtals kändes jobbigt som sjutton var det ändå skönt att få blicka tillbaka och påminnas om tillfällen som hade försvunnit ur mitt minne. Arbetet med boken har nästan varit lite terapeutiskt.

Vi sitter på Patricks altan en solig sensommardag. När Patrick pratar om Hannah dras hans blick omedvetet till en punkt vid ena kortsidan av huset där trädtopparna möter himlen.

– Jag vet inte varför men jag tänker mig att Hannah sitter däruppe. Om hon kan se oss nu tänker hon nog: Det var jäkligt bra gjort av dig att skriva den här boken, Patrick. Jag vet att hon skulle älska det, liksom mitt starka engagemang i Bröstcancerförbundet. Boken är framför allt tänkt att hjälpa andra, men den är också en kärleksförklaring till min fru.

Patrick Ekwall:
Patrick hanterar sorgen genom att fokusera på livet och att göra dagarna så bra som möjligt för dottern Tindra.

Saknar sin mamma

Förra gången vi träffades var en gråtrist eftermiddag i slutet av november. Medan många andra såg fram emot julledigheten bävade Patrick inför den första julen utan Hannah. Julen och alla andra högtidsdagar kunde dra åt helvete, sa han. Nu när familjen är inne på andra året efter Hannahs död är inte högtidsdagarna fullt lika plågsamma längre.

LÄS ÄVEN: Patrick Ekwall: ”Det gör så ont när Tindra saknar sin mamma”

– Det är fortfarande inte lätt, men det är lättare. Tindras första skolavslutning fyra månader efter Hannahs död var hemsk. Det här året gick det betydligt bättre att ta sig igenom skolavslutningen. Även fast inte Hannah kunde vara med kändes den fin. Likadant var det med midsommarafton.

Patrick betonar att hans största kamp i vardagen är att få nioåriga Tindra att må så bra som möjligt.

– Hon har sina svackor när hon blir ledsen och saknar sin mamma. Då måste jag ta mig an det. Det har varit svårt att veta vart jag ska vända mig för att få professionell hjälp för Tindras räkning. När jag kontaktat psykologmottagningar för barn har jag antingen fått svaret att Tindra inte är ”tillräckligt sjuk” eller att det inte är någonting de kan hjälpa till med. Fortfarande har jag inte hittat någon bra lösning på problemet. Därför blir det i stället jag själv som får vara lite av en psykolog åt Tindra.

Sitt eget mående rubricerar Patrick som ”helt okej”. Ett ord som han gärna skulle vilja stryka ur Svenska Akademiens ordbok är ”sorg”.

– Min uppfattning om att sörja är att man förväntas sitta i svarta kläder och må dåligt. Jag orkar inte tänka på sorgen hela tiden, jag fokuserar hellre på livet. I mitt fall har det varit en räddning att tänka: Hur ska vi göra den här dagen och den här skolveckan så bra som möjligt? Även om det kommer dippar längs vägen måste vi ta oss framåt.

Ett sätt för Patrick att gå vidare har varit att söka nya upplevelser och instifta nya traditioner tillsammans med sina båda döttrar.

– Vi kommer alltid att minnas det som har varit och allt kul som vi haft tillsammans med Hannah, men det har också varit viktigt att skapa något som bara är vårt. Därför köpte vi en lägenhet i Spanien efter Hannahs död. Det har fått bli min, Tindras och Wilmas egen grej.

Patrick Ekwall:
– Hannah hade varit stolt över att jag engagerat mig i Bröstcancerförbundet, säger Patrick.

Kan få dåligt samvete

Denna eftermiddag är Tindra inne i stan med sin barnflicka. Om en timme ska hon klippa sig på frisersalongen som hennes mamma grundade, konstaterar Patrick med en blick på klockan. Han och Tindra är delägare i salongen som nu drivs vidare av två vänner till Hannah.

– När vi sålde stället ville jag ha kvar tio procent av ägarskapet för Tindras skull så att hon skulle få vara en del av Hannahs livsverk. Än så länge tror jag inte hon förstår att hon är delägare i salongen, men när hon blir äldre hoppas jag att hon kommer att tycka att det var schysst att hennes pappa fixade det så.

Jag undrar i vilken utsträckning Patrick känner att han har bottnat i den nya tillvaron utan Hannah. Han är tyst en lång stund innan han svarar:

– Jag tror aldrig att man bottnar riktigt. På något sätt förföljer det en hela tiden. Oavsett vad jag gör så tänker jag på att Hannah är död. Ibland kan jag få lite dåligt samvete över att jag inte har varit på gravplatsen på ett tag.

LÄS ÄVEN: Jonas & Petra Björkman: ”Barnens diagnoser har berikat våra liv så mycket”

En ännu större källa till skuldkänslor är blotta tanken på ett framtida liv med en annan kvinna. Ämnet är så laddat att Patrick, under rubriken ”Förbjuden kärlek”, har ägnat det ett eget kapitel i sin bok.

– Om det var någonting som jag och Hannah faktiskt pratade om innan hon gick bort så var det just det. Hannah sa att om hon dog ville hon att jag skulle träffa en annan tjej. Det enda kravet hon hade var att det måste vara en snygg person, ler han.

Trots att Hannah gett Patrick sin välsignelse att inleda en ny relation känns det ändå som lite av en samvetsfråga.

– När är det okej att träffa någon ny? Finns det några regler kring det? Och vad ska andra tycka om saken? Det är några av alla frågeställningar som bubblar runt i mig. Även om jag inte tycker att det borde vara ett känsligt ämne så är det ändå det.

När Patrick har rannsakat sig själv i frågan har han kommit fram till två saker:

– För det första ser jag det som att Hannahs och mitt äktenskap liksom miljontals andra förhållanden är en relation som har tagit slut, om än på ett sätt som ingen ville. Då måste man ha rätten att gå vidare med någon annan. För det andra: Om jag skulle gå in i en ny relation med någon så gör jag det för att göra mig själv och mina barn lyckliga.

Annons
Scroll to Top