Cecilia Hagen: Lite läskigt att sluta arbeta

Nu går hon i pension, krönikören och författaren Cecilia Hagen. Utan speciella planer, men en sak är säker – några långresor blir det inte.

Cecilia Hagen: Lite läskigt att sluta arbeta

 

Cecilia Hagen, 66 år, journalist och författare som i dagarna kommer ut med boken Kulla-Gullas lilla lila. En ABC-bok om de företeelser som livet handlar om när man i likhet med henne själv befinner sig kring pensionsåldern.

 

Är ålder något som förenar så mycket?

– Ja, det tror jag. De flesta av oss kommer ju ut i arbetslivet, bildar familj, slutar arbeta och får barnbarn i ungefär samma ålder. Och referensramarna är ganska lika när man är i samma ålder.

 

Fast du är väl själv privilegierad – som en av Expressens mest kända skribenter behöver du väl inte pensionera dig förrän du själv vill?

– Nja, det vet jag inte – men jag kommer i alla fall att gå i pension i maj. Jag har arbetat i 45 år och tycker att det är dags.

 

Vad ska du göra på ditt första sommarlov på många år?

– Ingen aning! Möjligen hyr jag ett litet torp någonstans och sitter där och kliar myggbett. Jag har faktiskt ytterst få planer inför framtiden. Lite läskigt är det förstås och ett stort steg att sluta arbeta, särskilt när man har ett så roligt arbete som jag.

 

Tror du att du kan leva utan att skriva?

– Ja, det kan jag nog, men lite skrivande blir det förmodligen också som pensionär.

 

Du har intervjuat nästan varenda känd svensk. Finns det någon av alla dem du mött som har fått dig att tänka att just sådär vill jag också bli när jag blir äldre?

– Astrid Lindgren. Hennes vitalitet och allmänna livsinställning är inspirerande. En lite salt, men varm person som hade ett gott förhållande till sina barn och många vänner. Och hon var kul att vara tillsammans med. Inte minst just det att människorna i min omgivning ska tycka att jag är rolig att umgås med även som gammal är något som jag hoppas på.

 

I vinter har vi sett dig tävla i På spåret tillsammans med Hoa-Hoa Dahlgren. Du har tidigare tävlat och vunnit. Var det självklart att ställa upp igen?

– Nej, långtifrån! Jag tvekade länge, men så var det ju 25-årsjubileum. När sedan Hoa-Hoa, som jag gillar och har tävlat med förut, ville vara med, då tackade jag också ja. Det har jag inte ångrat, det var väldigt kul!

 

På spåret borde passa dig bra, eftersom du är en person som gett flygrädslan ett ansikte. När flög du senast?

– I 20-årsåldern. Jag flög väl första gången när jag var 14-15 och sedan blev det en del flygresor fram till 20, men jag var alltid skräckslagen, övertygad om att något hemskt skulle hända. Sedan tillät jag mig själv att låta bli.

 

Är det inte fasligt opraktiskt att inte flyga?

– Ja, det är väl möjligt att mina barn under sin uppväxt sett lite mindre av världen än de annars skulle ha gjort, men i Europa har vi rest. Man kan ju faktiskt ta sig fram landvägen också.

– I dag är mina barn sedan länge vuxna och har fått se hela världen. Till och med mitt lilla barnbarn, som är ett och ett halvt år, flyger. Då känner jag mig aldrig rädd, men själv kommer jag aldrig mer att sätta mig i ett flygplan.

 

Vad gör du när du är ledig?

– Då umgås jag med goda vänner, äter god mat och läser. Reser? Nej, det blir inte så mycket numera.

 

Cecilia Hagen: Lite läskigt att sluta arbeta

Efter 50 har du skrivit tre böcker med en av din generations hjältinnor Kulla-Gulla i titeln. Det är Kulla-Gulla i övergångsåldern, Kulla-Gulla stretar vidare och så nu Kulla-Gullas lilla lila. Det är ingen tvekan om att du lever ett högst aktivt liv. Men sedan då – kommer uppföljaren Kulla-Gulla klappar katten?

– Nej, det gör det inte och det beror inte bara på att jag aldrig kommer att sitta och klappa någon katt. Vad jag gör istället får man se, jag gör som sagt inte upp så mycket planer – för första gången på många, många år!

 

 

Personligt

Namn: Ellen Cecilia Margareta Hagen.

Yrke: Journalist och författare.

Född: Den 15 maj 1946.

Bor: På Djurgården i Stockholm.

Familj: En son och en dotter (med journalisten Ingemar Unge) och ett barnbarn.

Bakgrund: Utbildad vid Journalisthögskolan. Började sin karriär på Veckojournalen, men har varit anställd på Expressen sedan 1973. Författare till 18 böcker. Har belönats med Stora Journalistpriset, S:t Eriksmedaljen – till förtjänta stockholmare – samt vunnit På spåret 1995, tillsammans med Tomas Tengby.

Scroll to Top