Varför får man det som kallas för ölmage?

Jag är en kille på 45 år som har för stor mage. Min fru brukar säga att jag har ölmage men jag dricker inte mer...

Jag är en kille på 45 år som har för stor mage. Min fru brukar säga att jag har ölmage men jag dricker inte mer än högst en starköl i veckan. Hur kan man ändå få ölmage? Hur blir man av med den?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Många män i din ålder undrar över samma sak som du. Skälet är oftast att man inte tycker det ser bra ut med stor mage. Men din fråga är dessutom viktig medicinskt sett.
De flesta män med övervikt får bukfetma, dvs fettansamling på magen och i bukens inre mellan tarmarna, vilket inte är riskfritt eftersom det faktiskt kan leda till en del sjukdomar. Kvinnor får fettansamling framför allt på höfter och det tycks inte vara riktigt så riskfyllt som männens bukfetma.
Män bör ha högst 94 cm i midjemått. Vid mer än 102 cm ökar risken mycket att skada din hälsa. Kvinnor bör ha högst 80 cm midjemått. Vid 88 cm ökar risken för kvinnor betydligt. Midjemåttet mäts mitt emellan revbensbågens nedersta del och höftbenskammen.
Egentligen finns inget direkt samband mellan öldrickande och bukfetma. Det som däremot avgör om man utvecklar bukfetma är ett för stort energiintag kombinerat med en ärftlig benägenhet att lagra upp detta som fettvävnad. Det kan ju vara bra att känna till att alkohol är väldigt energirikt och därför i sig kan orsaka övervikt. En enda starköl i veckan skapar dock ingen “ölmage”.
När man får bukfetma är det hög risk att man kan få andra tillstånd som är allvarliga för hälsan såsom högt blodtryck, åldersdiabetes, förhöjda blodfetter (kolesterol och triglycerider) vilket tillsammans kraftigt ökar risken att blodkärlen kalkar igen, att man får åderförkalkning. Det kan i sin tur leda till kärlkramp, hjärtinfarkt eller stroke. Bukfetman gör också att man blir mindre känslig för insulinets blodsockersänkande funktion och därför riskerar att utveckla diabetes.
Jag vet inget om hur du lever när det gäller mat, motion eller annan alkohol, ej heller hur mycket bukfett du har. Allmänt kan jag dock säga, att det bästa sättet att få mindre mage är att gå ner i vikt. Med mindre mage brukar man också må bättre. Det handlar helt enkelt om att justera kosten och röra sig mera, att göra av med mer än man tar in.
 Man ska minska på kolhydrater (socker, pasta, potatis, vitt bröd, bullar, kakor, godis, alkohol) och äta mer av proteiner (som finns i magert nötkött, kyckling, kalkon, fisk, keso, nötter). Dessutom är det viktigt att få i sig nyttigt fett (finns i rapsolja, linfröolja, avocado och fet fisk som lax, makrill och strömming). Äter du rätt kan du äta ofta, 5-6 gånger per dag och ändå gå ner i vikt. Det är faktiskt bra att äta ofta om man äter rätt. Då hålls nämligen förbränningen igång hela tiden och man hinner inte bli så hungrig att man äter för mycket. Alltså ingen svält, bara rätt mat.
Att röra på sig mer är egentligen mycket enkelt. Vill man gå ner i vikt är det viktigt att regelbundet röra sig minst 30 minuter varje dag och på så vis “bränna fett”. Promenader, trapporna istället för hissen, och kanske helt eller delvis cykla eller gå till jobbet, gympa, simma, idka någon bollsport. Vad som helst där man rör sig är bra.
GI-metoden, som tycks vara effektiv vid viktminskning, finns beskriven i flera böcker. Där finns också uppslag till god mat. Man får mycket mera inspiration att ändra sin kost om man lär sig hur man ska komponera måltiderna. En lättläst billig pocketbok om kost och motion jag kan rekommendera är “Jag vill ju bara se bra ut naken” av Jonas Colting. En del känner sig hjälpta av Viktväktarna. Ett annat alternativ är att få remiss till en dietist från din vårdcentral. Det sistnämnda kan vara lämpligt att kombinera med en allmän hälsoundersökning.

Scroll to Top