Kan min son bli längre?

Min 23-årige son är 167 cm lång. Han lider väldigt mycket av att vara mindre än de flesta andra killar. Min fråga är: Finns det...

Min 23-årige son är 167 cm lång. Han lider väldigt mycket av att vara mindre än de flesta andra killar. Min fråga är: Finns det något tillväxthormon som kan ges till vuxna? Det forskas ju mycket inom alla områden och jag undrar hur långt man har kommit inom detta område. Min sons önskan är inte att bli jättelång. Han skulle nöja sig med att bli ca 5 cm längre.
Doktor Helge Löfberg svarar:

Nej, det går tyvärr inte att få skelettet att växa efter 20 års ålder hos ynglingar och efter 17 års ålder hos flickor. Efter den åldern försvinner tillväxt-zonerna i skelettet och utanför dem sker ingen ny längdtillväxt.

Den snabbaste tillväxten sker dels i fosterlivet och dels under puberteten. Flickor slutar växa tidigare än pojkar och blir därför i allmänhet lite kortare. Hur lång man blir bestäms oftast av arvet efter föräldrarna. Man brukar säga att barnets längd blir ett genomsnitt av båda föräldrarnas längd. Sedan kan svåra sjukdomar hämma barnets tillväxt. Oupptäckt glutenallergi i tunntarmen, ämnesomsättningssjukdomar, långdragna infektioner, skador i hjärnan eller cellgift- och strålbehandling av tumörsjukdom kan alla ge kortvuxenhet. Även förlust av föräldrar och avsaknad av en trygg kärleksfull barndomsmiljö kan medföra att barnet tillfälligt slutar växa.

Men den allra vanligaste orsaken till kortvuxenhet är som sagt ärftliga “konstitutionella” faktorer. De hormoner som främjar tillväxten är framför allt tillväxthormonet, sköldkörtelhormonet och i viss mån könshormonerna, medan kortison i stora doser har en bromsande effekt. Det har beskrivits att man genom operation kan förlänga båda lårbenen. Men det är ett komplicerat ingrepp som inte alltid ger önskat resultat och rekommenderas inte till din son.

Jag hoppas att sonen i stället kan förlika sig med sin kropp. 167 cm ligger faktiskt inom den normala variationen hos unga män. Kroppslängden är bara något man tänker på alldeles i början av en bekantskap. Sedan brukar det vara helt andra personliga egenskaper som är avgörande om man känner sympati och tycker om någon eller inte.

Scroll to Top