Smörgåsar & wraps

  • Klassisk kantarellmacka på en kvart

    Tillagningstid
    15 minuter
    Portioner
    2 mackor

    Du behöver

    • 2 skivor formbröd
    • 2–3 msk smör
    • 1 msk rapsolja
    • 3–4 små schalottenlökar
    • 2–3 msk smör & rapsolja
    • 8–10 dl rensade kantareller
    • Flingsalt
    • 4 msk färskost, t ex Philadelphia
    • Garnering
    • 2 msk klippt gräslök
    • Nymalen svartpeppar

    Gör så här

    1

    Bred smöret på brödskivorna på båda sidor. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek brödskivorna gyllengula,

    2

    Skär stora kantareller i mindre bitar. Dela, skala och hacka schalottenlöken.

    3

    Fräs svampen i hälften av smör & rapsoljan tills det ”knäpper” i den och kantarellerna fått fin färg, 5-10 minuter. Rör om då och då. (Obs! Om svampen släpper vätska vid stekningen låt den koka in eller häll av vätskan och spara den till annan matlagning.) Ta upp svampen på en tallrik.

    4

    Fräs löken mjuk i resten av smör & rapsoljan utan att den tar färg, ca 5 minuter. Blanda ner svampen och fräs under omrörning tills allt är genomvarmt. Smaka av med salt.

    5

    Bre färskosten på bröden och toppa med svampen. Ringla över smöret som finns kvar i pannan.

    6

    Garnera med gräs- löken och nymalen peppar.

  • Halloumiwrap med stekt squash

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 squash
    • 1 aubergine
    • 1 paket halloumi
    • Olivolja att steka i
    • Spiskummin
    • Yoghurt- och tahiniröra
    • 4 dl turkisk yoghurt
    • 3 msk tahinisås, gärna rinnig
    • 1 tsk finrivet citronskal
    • Salt och peppar
    • Tillbehör
    • 4 stora libabröd
    • 8 romansalladsblad i bitar
    • 2 stora tomater i bitar
    • 1 gurka i skivor
    • Några feferoni
    • Hackad mynta
    • Finhackad rödlök

    Gör så här

    1

    Yoghurt- och tahiniröra: Blanda yoghurt, tahinisås, citronskal, salt och peppar till en röra. Ställ den kallt.

    2

    Skär squash och aubergine i tunna skivor. Dela aubergineskivorna i halvmånar. Skär halloumin i tunna skivor.

    3

    Stek squash och aubergine, lite i taget, i olivolja i en stekpanna. (Grönsakerna ska bli ordentligt stekta, annars blir det inte gott). Strö på lite spiskummin och salt.

    4

    Skölj stekpannan och stek halloumin i olivolja så att den får färg, hälften åt gången.

    5

    Tillbehör: Lägg libabröden på en skärbräda. Bred en klick av yoghurt- och tahiniröran på varje. Toppa med squash, aubergine, halloumi, romansalladsblad, tomat, gurka, feferoni, mynta och rödlök.

    6

    Rulla ihop till en rulle.

  • Dubbelsmörgås med äggsallad

    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 3 ägg
    • 1 msk crème fraiche
    • Salt, peppar
    • 4 gröna sparrisar
    • 2 msk färskost
    • 4 skivor surdegsbröd
    • 4 salladsblad
    • 4 skivor rökt skinka

    Gör så här

    1

    Hårdkoka äggen. Låt svalna. Skala och mosa dem.

    2

    Bryt av nedersta biten på sparrisen och släng. Koka sparrisen i 2 minuter. Skölj i kallt vatten och dela på längden och sedan i bitar.

    3

    Bred färskost på brödskivorna. Lägg på ­sallad, skinka, äggsallad, sparris och skinka igen på två av brödskivorna. Lägg på de andra brödskivorna och tryck till.

    4

    Dela på mitten och linda in i smörpapper.

  • Rågbröd med sill, ägg och brynt smör

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 50 g smör
    • 4 ägg
    • 150 g matjessill
    • 1 rödlök, finhackad
    • 2 msk finhackad gräslök
    • 1 msk finhackad dill
    • Flingsalt och svartpeppar
    • 1 gemsallad
    • ½ gurka
    • 8 skivor danskt rågbröd

    Gör så här

    1

    Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötaktigt och får en gyllenbrun färg. Låt det svalna något.

    2

    Koka äggen krämiga i 6 minuter, skölj med kallt vatten och skala. Mosa äggen på ett fat med en gaffel. Skär matjessillen i mindre bitar.

    3

    Blanda det brynta smöret i en bunke med ägg och sill. Tillsätt hackad rödlök, gräslök och dill, krydda med lite salt och peppar. Tänk på att sillen är salt, så var sparsam med saltet.

    4

    Plocka och skölja salladen. Skär gurkan i tunna skivor.

    5

    Fördela salladsblad och skivad gurka över fyra brödskivor. Fördela ägg- och sillröran över och toppa med resterande brödskivor. Tryck till lätt så att bröden håller samman

  • Tunnbröd med räkröra och omelett

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 kg räkor med skal, färska eller frysta och tinade
    • 1 dl majonnäs
    • 1 dl gräddfil
    • 2 msk finhackad gräslök
    • 1 msk finhackad dill
    • 1 msk finriven pepparrot
    • 1 msk citronsaft
    • Salt och svartpeppar
    • 5 ägg
    • 3 msk vatten
    • 1 msk smör
    • 1 bunt rädisor
    • 1 huvudsallad
    • 4 tunnbröd

    Gör så här

    1

    Skala räkorna och lägg i en bunke. Tillsätt majonnäs, gräddfil, hackade örter, finriven pepparrot och citronsaft. Blanda och smaka av med lite salt och peppar.

    2

    Knäck äggen i en bunke och tillsätt vattnet. Vispa samman lätt med en gaffel och krydda med salt och peppar.

    3

    Hetta upp smöret i en stekpanna och stek omeletten. Rör med en gaffel tills omeletten stannat. Lägg upp på ett fat att svalna.

    4

    Skölj och skär rädisorna i skivor. Plocka och skölj salladen, låt rinna av.

    5

    Dela omeletten i fyra bitar och fördela över tunnbröden tillsammans med sallad och rädisor. Toppa med räkröran och rulla samman.

  • Focaccia med kyckling och spenat

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 grillad kyckling
    • 2 mozzarellaostar, à 125 g
    • Ljust bröd, t ex focaccia
    • 70 g bladspenat
    • Basilikaolja
    • 1 kruka basilika
    • 1 vitlöksklyfta
    • 2 msk citronsaft
    • 1 dl olivolja
    • Flingsalt och svartpeppar

    Gör så här

    1

    Plocka loss kycklingköttet och dela i mindre bitar.

    2

    Basilikaolja: Plocka basilikabladen och lägg ner i en mixerkanna. Skala och skiva vitlöken.

    3

    Tillsätt vitlök, citronsaft och olivolja i mixerkannan.Mixa till en slät salsa. Krydda med lite salt och peppar.

    4

    Skär mozzarellaosten i skivor. Dela brödet i fyra bitar och skär bröden i två delar.

    5

    Fyll botten med mozzarella, spenat och kyckling.

    6

    Ringla över basilikaoljan och toppa med den övre brödbiten. Tryck ihop bröden och servera med valfria tillbehör.

  • Pita med blomkål och hummus

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 blomkål, liten
    • 1 rödlök
    • 150 g fetaost
    • ½ citron, finrivet skal + pressad saft
    • 4 msk olivolja
    • Flingsalt och svartpeppar
    • 4 pitabröd
    • 2 dl hummus
    • 1 dl svarta oliver, urkärnade
    • 2 msk hackad bladpersilja

    Gör så här

    1

    Ansa och dela blomkålen i två delar. Skär i tunna skivor, skär i mindre bitar. Skala och dela löken i två delar och skär i tunna skivor. Dela fetaosten i mindre bitar.

    2

    Blanda blomkål med rödlök i en bunke och tillsätt finrivet citronskal och -saft. Krydda med lite salt och peppar.

    3

    Skär en vid öppning i pitabröden och fyll med hummus, blomkålsblandningen, smulad fetaost och oliver. Toppa med hackad persilja.

  • Kantarellrulle med västerbottensost

    Tillagningstid
    70 minuter
    Portioner
    12 skivor

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Kantarellsmörgås med bacon

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Lyxig macka med tonfisk

    Tillagningstid
    20 minuter
    Portioner
    6 stycken

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Varma mackor med champinjoner

    Tillagningstid
    20 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Leverpastej på snitt

    Tillagningstid
    10 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
Scroll to Top