Klassisk kantarellmacka på en kvart

Den första kantarellskörden brukar inte vara så stor, men ofta räcker den till en lyxig kantarellmacka, eller två.

Tillagningstid: 15 minuter
2 mackor

Du behöver

  • 2 skivor formbröd
  • 2–3 msk smör
  • 1 msk rapsolja
  • 3–4 små schalottenlökar
  • 2–3 msk smör & rapsolja
  • 8–10 dl rensade kantareller
  • Flingsalt
  • 4 msk färskost, t ex Philadelphia
  • Garnering
  • 2 msk klippt gräslök
  • Nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Bred smöret på brödskivorna på båda sidor. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek brödskivorna gyllengula,

2

Skär stora kantareller i mindre bitar. Dela, skala och hacka schalottenlöken.

3

Fräs svampen i hälften av smör & rapsoljan tills det ”knäpper” i den och kantarellerna fått fin färg, 5-10 minuter. Rör om då och då. (Obs! Om svampen släpper vätska vid stekningen låt den koka in eller häll av vätskan och spara den till annan matlagning.) Ta upp svampen på en tallrik.

4

Fräs löken mjuk i resten av smör & rapsoljan utan att den tar färg, ca 5 minuter. Blanda ner svampen och fräs under omrörning tills allt är genomvarmt. Smaka av med salt.

5

Bre färskosten på bröden och toppa med svampen. Ringla över smöret som finns kvar i pannan.

6

Garnera med gräs- löken och nymalen peppar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top