• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test våffeljärn: Med fel järn blir våffelfesten pannkaka

  Frasigt guldbruna eller platta och feta? Icakurirens test visar att endast fyra av tio järn klarar att grädda riktigt frasiga våfflor.Här hittar du härliga våffelrecept >>

  Test våffeljärn: Med fel järn blir våffelfesten pannkaka
  Det är viktigt att järnet blir rejält varmt så att våfflorna blir frasiga och gyllenbruna till färgen. Foto: Björn Tesch

  Ett dubbeljärn är perfekt för vår-ens stora våffelfest. Då kan våfflorna gräddas på löpande band utan allt för långa väntetider. En härlig våffla passar också vid ett oväntat kaffebesök eller som en snabbfixad förrätt med en klick gräddfil och lite finhackad lök toppad med några romkorn.
  Icakuriren har testat tio dubbeljärn och visst blir det våfflor i alla även om några mest liknar pannkakor – av det bleka, feta och sega slaget.
  För att undvika att det blir pannkaka av bjudningen är därför ett bra järn att rekommendera.
  Bäst i test är Åviken tätt följd av Severin. Båda ligger i den översta prisklassen men resultatet blir vackra, frasiga och guldbruna hjärtan. I järnen från OBH Nordica och Emerio blir våfflorna också frasiga.
  Däremot finns det mycket att önska när det gäller järnens beskaffenhet. Ånga och kondens är ett dilemma för nästan alla järn. På några rinner kondensvattnet ner utmed handtaget som blir varmt. Flera termostatvreden blir också alldeles för varma. Vreden är helt onödiga eftersom man måste köra samtliga järn på maxläge. Lägre inställning ger bleka och ogräddade våfflor. Det gäller alla järn och något som Severin också har insett eftersom man uppmanar "Vrid termostatknappen till dess maximala inställning." i sin bruksanvisning.
  Samtliga järn har två indikatorlampor. Den röda har ingen annan uppgift än att visa att sladden sitter i elurtagen och att elektriciteten är på. Den gröna ska lysa när järnet uppnåt rätt temperatur och styrs av termostaten. Den har man ingen som helst nytta av eftersom lampan tänds och släcks utan någon som helst logik, något som tillverkarna verkar hålla med om, i alla fall enligt bruksanvisningarna – läs mer här intill.

   

  Bild 1149670

  Se hela testet här (PDF) >>

  Här hittar du våra recept på våfflor >>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!