Slipp myggbetten i sommar: Smarta knepen som håller krypen borta

Brukar du råka ut för irriterande myggor och kliande bett? Myggforskaren Marcus Stensmyr vet hur man ska bli av med de envisa krypen.

Marcus Stensmyr är lektor vid Biologiska institutionen på Lunds universitet. Han säger:

– Myggor ser dig för de har ganska bra syn. När myggan kommer närmare luktar den sig först till koldioxid i vår utandningsluft och därefter vår kroppsdoft, eller närmare bestämt svettdoft, och det triggar dem ännu mer.

När myggan väl landat på dig smakar den först med fötterna. Därefter sprutar den in saliv med sin sugsnabel för att hindra blodet från att koagulera och suger sedan blod. Kroppens immunförsvar reagerar med klåda och rodnad på deras saliv. För vissa känns det knappt medan andra är känsligare. Det som gör att vissa av oss är myggmagneter och blir mer bitna, har inte med mängden svett att göra.

– Det är snarare kompositionen av bakterier på huden som lockar dem. Det hjälper inte att duscha eftersom dessa bakterier är svåra att duscha av.

Skadliga myggmedel

Frågan är vad man kan göra för att slippa myggen? Ja, säger Marcus Stenmyr, det gäller att bryta deras jakt vid doften. Många av dagens myggmedel innehåller ämnet DEET som är klassat som bekämpningsmedel och kan irritera hud och ögon.

– Det löser även upp plast, så att klockor, mobiltelefoner och annat med plast kan skadas.

Marcus Stensmyr och hans kollegor har forskat på naturliga myggmedel.

– Vi har undersökt kattmynta som innehåller ämnet nepetalakton som myggen avskyr. Myggen gillar heller inte basilika, timjan, mjölkört, malört och fläderblad.

Myggen gillar inte grapefrukt

Marcus Stensmyr berättar att det snart kan finnas ett nytt effektivt myggmedel som innehåller grapefrukt.

– Det håller myggen borta, det är megaeffektivt. I skalet finns ett ämne som heter nootkatone och det gör att det luktar grapefrukt för oss men för myggen är det avskräckande. Det påverkar myggens nervsystem, de får ett epileptiskt anfall och tuppar av.

Nootkatone är ännu inte godkänt som motmedel mot mygg i Europa, men däremot i USA.

– Det kommer nog bli godkänt ganska snabbt här också för det här ämnet används redan i tvål eller schampo som luktar grapefrukt. Så det kan man testa så länge.

Slipp myggen – forskarens bästa tips

Klä dig ljust

Myggor föredrar mörka färger, mörkt blått, rött och svart. De tycker sämre om ljusa färger, rosa, ljusblått och limegrönt.

– I rosa blir du osynlig för myggor, säger Marcus Stensmyr.

Håll dig lugn och stilla

– Myggor biter inte lika mycket om en människa är lugn. De biter mer när vi joggar, hoppar eller skuttar.

Kryddväxter på bordet

För att få middagsro på altanen och balkongen kan vi pryda bordet med kryddväxter.

– Pröva att sätta en kruka eller några kvistar kattmynta på bordet, myggen avskyr kattmynta. De gillar inte heller basilika, timjan, mjölkört och malört.

Rödbetsskal kan locka bort myggen

– I skalet på rödbetor finns ett ämne, geosmin, som myggen tycker luktar jättegott.

Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top