Potatispaj med matjessill och picklad rödlök
Potatispajen äts kall eller ljummen. Den picklade rödlöken ger det lilla extra. Gräddfilssås är gott till.
Av Bitte E:son Forsberg. Foto: Anders Norrsell
Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 2 msk kallt vatten
- 1 st finhackad rödlök
- 0.5 st strimlad purjolök
- 2 msk smör
- 2 msk finhackad dill
- 200 g avrunnen matjessill
- 12 st färskpotatisar kokta, kalla och skivade
- 4 st ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraîche
- 2 dl riven lagrad ost
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 msk vatten
- 1 tsk strösocker
- 0.5 dl ättiksprit 12 %
- 2 st rödlökar tunt skivade
- gräslök
Fyllning
Stanning
Picklad rödlök
Garnering
Ugn: 225°
Gör så här
Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Låt vila i kylen 30 minuter.
Tryck ut degen i en smord form, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda strax under ugnens mitt i 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Fräs löken i smör utan att den tar färg. Vänd ner dill och rör om.
Dela sillen i 1 cm breda, sneda bitar. Fördela lök och sill i skalet. Spara några sillbitar till garnering. Lägg potatis runt formens kant.
Stanning: Vispa ihop samtliga ingredienser. Häll stanningen över fyllningen.
Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter.
Picklad rödlök: Blanda vatten, socker och ättika i en skål. Rör tills sockret lösts upp. Vänd ner löken i lagen och låt dra i 30 minuter.
Garnering: Garnera med picklad rödlök, sill och gräslök.