RECEPT FRÅN HJ

Potatispaj med matjessill och picklad rödlök

Potatispajen äts kall eller ljummen. Den picklade rödlöken ger det lilla extra. Gräddfilssås är gott till.

Av . Foto: Anders Norrsell

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning

  • 1 st finhackad rödlök
  • 0.5 st strimlad purjolök
  • 2 msk smör
  • 2 msk finhackad dill
  • 200 g avrunnen matjessill
  • 12 st färskpotatisar kokta, kalla och skivade
  • Stanning

  • 4 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Picklad rödlök

  • 2 msk vatten
  • 1 tsk strösocker
  • 0.5 dl ättiksprit 12 %
  • 2 st rödlökar tunt skivade
  • Garnering

  • gräslök
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Blanda mjöl och smör till en deg. Tillsätt vatten och forma till en boll. Låt vila i kylen 30 minuter.

2

Tryck ut degen i en smord form, 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda strax under ugnens mitt i 10 minuter. Låt svalna.

3

Fyllning: Fräs löken i smör utan att den tar färg. Vänd ner dill och rör om.

4

Dela sillen i 1 cm breda, sneda bitar. Fördela lök och sill i skalet. Spara några sillbitar till garnering. Lägg potatis runt formens kant.

5

Stanning: Vispa ihop samtliga ingredienser. Häll stanningen över fyllningen.

6

Grädda strax under ugnens mitt i 35–40 minuter.

7

Picklad rödlök: Blanda vatten, socker och ättika i en skål. Rör tills sockret lösts upp. Vänd ner löken i lagen och låt dra i 30 minuter.

8

Garnering: Garnera med picklad rödlök, sill och gräslök.


Recept