Saftig lammstek med smakrik örtpesto

Den saftiga lammsteken får massor av smak av den härligt gröna peston gjord på fyra olika örter, citron och vitlök. Servera med haricots verts.

Du behöver

    6-8 bufféportioner:
  • 2 msk olivolja
  • 1 benfri lammstek, ca 1 ½ kg eller två mindre
  • 1 ½ tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 hela färska vitlökar
  • Örtpesto:
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 1 kruka oregano
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk oregano
  • 1 ½ dl olivolja
  • 1 dl rostade mandlar
  • Servering:
  • kokta haricots verts
  • Ugn: 125°

Gör så här

1

Putsa köttet och bind upp med steksnöre.

2

Örtpesto: Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur saften. Skala och pressa vitlöken. Mixa samtliga ingredienser med mixerstav. Peston kan förberedas och förvaras i en burk med tillslutet lock i kylen.

3

Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om, salta och peppra.

4

Ta av och låt svalna något. Gnid in köttet med 3 msk av peston.

5

Dela vitlökarna. Lägg steken i en bakpappersklädd långpanna. Lägg delade vitlöksklyftor runt om.

6

Tillaga strax under ugnens mitt i ca 1 ½ timme eller tills stekens innertemperatur är 67°.

7

Låt vila i ca 10 minuter. Skär upp i skivor.

8

Servering: Lägg upp köttet, haricots vertsen och vitlöken på ett stort fat. Servera med peston.

Scroll to Top