Du behöver
-
6-8 bufféportioner:
- 2 msk olivolja
- 1 benfri lammstek, ca 1 ½ kg eller två mindre
- 1 ½ tsk salt
- 3 krm svartpeppar
- 2 hela färska vitlökar Örtpesto:
- 1 citron
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl hackad bladpersilja
- 1 kruka oregano
- 2 tsk timjan
- 2 tsk oregano
- 1 ½ dl olivolja
- 1 dl rostade mandlar Servering:
- kokta haricots verts Ugn: 125°
Gör så här
Putsa köttet och bind upp med steksnöre.
Örtpesto: Tvätta citronen, riv skalet och pressa ur saften. Skala och pressa vitlöken. Mixa samtliga ingredienser med mixerstav. Peston kan förberedas och förvaras i en burk med tillslutet lock i kylen.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om, salta och peppra.
Ta av och låt svalna något. Gnid in köttet med 3 msk av peston.
Dela vitlökarna. Lägg steken i en bakpappersklädd långpanna. Lägg delade vitlöksklyftor runt om.
Tillaga strax under ugnens mitt i ca 1 ½ timme eller tills stekens innertemperatur är 67°.
Låt vila i ca 10 minuter. Skär upp i skivor.
Servering: Lägg upp köttet, haricots vertsen och vitlöken på ett stort fat. Servera med peston.