Erik: Jag klarar inte av min partners svartsjuka

Jag är en social person som tycker om att träffa vänner och uppleva saker, men min svartsjuka tjej tillåter inte det. Vad ska jag göra?

Jag är en man som har några utmaningar som jag ofta går runt och tänker mycket på. Min partner och jag har varit tillsammans under väldigt lång tid, sedan vi var 19 respektive 18 år gamla. Jag antar att jag är lite flyktig av naturen. Jag har stora ambitioner för mitt liv och jag är den typ av person som aldrig riktigt kan stå stilla eftersom det alltid finns så mycket som jag vill göra.

Jag är också ganska social och utåtriktad av mig. Jag gillar att vara med vänner, helt enkelt, men jag gillar också att träffa nya människor.

Det är bara ett problem: Min partner är raka motsatsen. Hon är introvert och dessutom väldigt svartsjuk av sig och det känns som om hon tror att hon äger mig.

Jag har till exempel alltid drömt om att göra en längre resa med en god vän, men jag kan inte göra det för min partner eftersom jag då kanske träffar andra kvinnor. Jag skulle också vilja gå ut och ta en öl med mina vänner oftare än vad jag gör idag, men hon låter mig inte göra det heller eftersom jag då kanske skulle prata med andra kvinnor. Det brukar alltid sluta med att vi säger elaka saker till varandra.

Jag förstår inte riktigt det här, för i min värld är det okej att prata med människor av båda könen så länge man inte har för avsikt att göra något fel. Jag har nu blivit rädd för att jag inte kan hantera hennes svartsjuka i längden. Jag tycker också att det är konstigt eftersom hon själv gillar att gå ut med sina vänner utan att tänka på det här. Har du några råd till mig?

Erik

Vibeke Doprh svarar: Det är hon som har ett problem

Skynda dig bort! Det var det första jag tänkte när jag läste ditt brev. För istället för att sitta och fundera på om du kan tillåta dig själv att gå ut och dricka några öl med dina vänner så borde du just nu klättra i de franska alperna, vandra någonstans i den vackra naturen eller göra något annat som är spännande och roligt.

För du är full av bra energi, så varför slösa bort din tid i ett förhållande med någon som med svartsjuka övervakar dig och – inte minst – förbjuder dig att leva ut ditt liv och alla dina fina och helt förståeliga drömmar?

Jag vill inte låta patetisk, men du lever bara en gång och du kan ta med dig så mycket av dina erfarenheter in i ditt fortsatta vuxna liv. Men det kräver också att du övar dig på att leva det liv som du sattes på jorden för att leva.

Så nej, det är inte alls något fel på dig. Förutom att du har tillbringat alldeles för lång tid med att dansa till din partners tråkiga melodi. Hon borde ägna sin tid åt att försöka ta reda på varför hon är så svartsjuk och besatt, men istället slösar hon sin tid på att försöka begränsa och kontrollera dig. Jag tycker att du definitivt ska prata med henne om det sistnämnda.

Ställ henne till svars och gör det klart att det är hon, inte du, som har ett problem. Så antingen gör hon något åt det eller så hittar hon en mindre flyktig partner som är lättare att låsa in, och sedan är det bara att gå.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top