Anders, 53: Min flickväns svartsjuka har förstört vårt förhållande

Kort efter att jag och min flickvän flyttade ihop visade det sig att hon är fruktantsvärt svartsjuk. Hon försökte isolera mig från andra och lät mig inte ens gå och handla själv. Nu har vi flyttat isär och hon ignorerar mig totalt.

Jag är en man på 53 år som just nu lider av en enorm hjärtesorg. För tre år sedan flyttade jag 20 mil på grund av min nya flickvän. Jag lämnade vänner, familj och hela det liv jag då hade för hennes skull. Vid den tidpunkten visste jag inte hur svartsjuk min flickvän är. Fram till jag flyttade hem till henne hade vi en fin relation och hon verkade vara helt normal. Problemen började först när vi flyttade ihop. Då blev hon sjukligt svartsjuk.

Hon trodde att jag var tillsammans med andra kvinnor. Därför fick jag inte ens gå ut och handla ensam. Jag fick inte heller titta på tv i fred, så fort det var en kvinna i rutan kommenterade hon det. Hon tyckte till och med att jag smörade för hennes egen mamma. Det slutade med stora bråk. I början kände jag inte mycket människor i den nya staden och det blev inte lättare av att hon försökte isolera mig från andra. Efter ett tag åkte jag hem men jag saknade henne och vi återförenades.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min pojkväns familj ger mig kalla fötter


För att kunna träffa andra människor började jag åka ut på fisketurer eller umgicks med andra när hon var på jobbet, vilket hon naturligtvis upptäckte. Till slut blev hennes humörsvängningar och svartsjuka så omfattande och jag måste flytta från henne. Fast bara en kort bit bort. Jag förklarade att jag inte ville avsluta vårt förhållande och att jag älskar henne.

Sedan dess har hon ignorerat mig totalt. Hon svarar inte på mina mejl och meddelanden och har helt stängt ute mig från sitt liv. Det gör mig djupt olycklig och jag hoppas att du har något råd till mig.

Anders

Vibeke Dorph svarar: Ge upp försöken att hjälpa henne

Om du inte kan titta på tv eller tala med din flickväns mamma utan att väcka hennes svartsjuka visar det att hon är så styrd av den att hon behöver professionell hjälp för att kunna hantera den. Problemet är att din flickvän inte visar något som helst tecken på självinsikt och därmed vilja att söka hjälp.

Hon anklagar eller skyller på dig – eller stänger ute dig helt och hållet. Ingen gång vänder hon blicken mot grundproblemet, nämligen henne själv. Så länge hon vägrar att rannsaka sig själv kommer hon att fortsätta sitt destruktiva beteende och det kan varken du eller någon annan ändra på.

Jag tycker att det framgår mycket tydligt av ditt mejl, som jag har kortat ner, att hon har haft det här osunda beteendemönstret länge. Det har således blivit hennes sätt att få kontroll i sitt liv och att manipulera de människor som kommer henne nära.


LÄS ÄVEN: Marianne: Jag känner mig varken sedd eller hörd bland mina väninnor


Jag är rädd för att hon inte tänker förändra det här beteendet. Om hon hade velat göra det skulle hon redan ha gjort det. Jag tvivlar inte på att hon lider och att hennes beteende kan bero på traumatiska händelser.

Mitt råd till dig är alltså att du ger upp försöken att hjälpa henne, du kommer bara att gå under. Vore jag du skulle jag avsluta förhållandet helt. Fundera på att flytta hem igen, till vänner och familj som vill dig väl.

Din sorg och känslan av att något stort har gått sönder ska du inte vara ledsen över. Det vittnar om att du är en äkta människa med riktiga känslor och att du saknar kärlek i ditt liv. Håll fast den längtan men sök kärleken hos en kvinna som är helare och sundare än den här kvinnan.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top