Vibeke är HJ:s nya relationsexpert: “Vissa kommer kanske tycka att jag är lite hård”

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer.

Vibeke Dorph

Ålder: 56 år.
Familj: Gift, en dotter och två bonusbarn.
Gör: Svarar sedan många år på relationsfrågor i olika tidningar. Skriver också romaner och noveller.

Välkommen, Vibeke Dorph. Du är ny relationsexpert i Hemmets Journal. Berätta lite om ditt arbete.
– Jag använder mig av sunt förnuft och försöker hjälpa männi-skor att hitta en lösning så att
de själva kan göra något åt sina problem. Kanske kommer vissa läsare tycka att jag är lite hård i mina svar, men jag är övertygad om att människor ofta är starkare än vad de själva är medvetna om. Jag vill inte bara tycka synd om de som har det svårt utan ge konkreta verktyg så att de kan gå vidare med sina liv.

Varför engagerar relationer dig?
– Jag har alltid varit intresserad av människors relationer, både till sig själva och till andra. Vi kan – som tur är – inte leva utan andra, men vi har ofta krångliga relationer, vilket orsakar problem. Därför är det så intressant. Precis som det är intressant att undersöka hur vi kan skapa ett bra liv för oss själva så att vi kan känna oss till freds.

Vilka är de vanligaste frågorna du brukar få?
– Jag får många frågor om relationskonflikter. Det är kvinnan som upplever att hennes äktenskap är dött. Kvinnan som inte vet om hon vill bilda familj med sin partner eftersom hon inte är säker på om hon älskar honom tillräckligt. Mannen som saknar sex och intimitet. Mannen som känner sig dominerad av sin fru. Föräldern till ett barn som hon eller han har svårt att sätta gränser för.

Hur har pandemin påverkat människors relationer?
– Under pandemin fick många tid att fundera över sina liv och ofta handlade frågorna just om relationer. När människor plötsligt tvingades vara tillsammans dygnet runt tror jag att många par upplevde att problem som tidigare legat under ytan nu plötsligt blev synliga.

Vilka är dina bästa råd för en god relation?
– Jag tycker att många har en tendens att trappa upp konflikter och göra dem värre istället för att lösa dem. Jag har själv ett häftigt humör men lyckligtvis en tålmodig man. Med tiden har jag lärt mig att det är okej att bråka men att det viktigaste är att hitta lösningar. Och den bästa lösningen är aldrig att bara få som jag vill, utan det bästa är en lösning som är bra för båda parter.

Här kan du ställa din fråga till relationsexperten Vibeke Dorph

Scroll to Top