Maria: Min pojkväns familj ger mig kalla fötter

Jag är störtförälskad i min pojkvän och vill gärna flytta ihop med honom, men jag är rädd för leva vägg i vägg med hans dotters familj. De kommer och går som de vill och deras son är ouppfostrad. Vad ska jag göra?

Jag är en kvinna på 60 år som i höstas mötte en härlig man som jag är störtförälskad i. I julas gjorde vi en utlandsresa och upptäckte att vi trivdes så fint i varandras sällskap att vi på allvar började prata om att flytta ihop.

Min pojkvän har en dotter, en svärson och ett barnbarn som är sju år. Vad jag inte visste är att dotterns familj bor granne med honom. De har nycklar till hans hem och tillbringar mycket tid där. Svärsonen arbetar också i min pojkväns företag som har kontor hemma hos honom, så umgänget är mycket tätt.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag vill inte umgås med mina väninnors män


Jag blev bjuden på middag för att möta hans familj. Den kvällen blev kaos, enligt min mening. Barnbarnet var på dåligt humör och vägrade äta den mat som serverades så de gav honom något annat, som han också ratade. Han kastade maten kring sig, skrek och gapade medan de talade tålmodigt till den lille pojken som om han var en vuxen människa.

Jag lägger mig inte i hur de uppfostrar sitt barn men plötsligt fick jag panik över att flytta ihop med min pojkvän. Dottern och hennes man är begeistrade över idén att få en bonusfarmor i huset intill.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Ska jag flytta tillbaka till mina barn?


Jag är fortfarande förälskad men har fått kalla fötter, för jag vill under inga omständigheter bo tillsammans med dottern, hennes man och deras ouppfostrade unge. Hur ska jag förklara det utan att förstöra vår kärlek?

Maria

Vibeke svarar: Skaffa ett nytt hem tillsammans

Din åsikt om hur dottern och hennes man uppfostrar sitt barn tycker jag att du ska behålla för dig själv.

Inte för att du har fel, utan för att man ska vara försiktig med att lägga sig i hur andra väljer att uppfostra sina barn.

Men du har självklart rätt att bestämma var du ska bo och hur du ska leva ditt liv. Det är den ingången du ska ha när du talar med din pojkvän och er gemensamma framtid.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min nya granne är alldeles för närgången


Ta ett allvarligt samtal med honom så snart som möjligt. Börja med att fråga hur han har tänkt sig det hela.

Ska hans dotter och svärson få komma och gå som de vill i ert hem, om ni flyttar ihop? Säger han ja till det får du förklara att det är honom du älskar och vill leva med, inte resten av hans familj.

Tala inte om barnuppfostran eller andra känsliga ämnen, håll dig bara till dig själv. Säg att du har behov av ett privatliv och att du helst själv vill bestämma vem som vistas i ditt hem.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag vill inte bli en perfekt farmor


Kanske är det en bättre idé att ni börjar om från början, med ett helt nytt hem som ni kan bygga upp tillsammans. Och den nya gemensamma bostaden kan ju lämpligen ligga en bit bort från dotterns hem.

Men kom ihåg – om du verkligen älskar den här mannen och vill leva med honom, måste du också släppa in hans barn och barnbarn i ert liv.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph, vår relationsexpert, om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top