Marie: Jag vill inte umgås med mina väninnors män

Jag och mina tidigare kollegor träffas då och då. Vi har alltid haft en fin vänskap, men nu tar de med sina män till våra träffar, utan att fråga om det är okej. Stämningen blir inte densamma när de är närvarande. Vad ska jag göra?

Jag är en kvinna på 60 år, jag är frånskild och har vuxna barn. Två av mina kvinnliga kollegor gick i pension förra året. Vi har arbetat många år tillsammans och utvecklat en fin vänskap, dels på arbetet men också privat. Vi tre brukade träffas utanför jobbet ett par, tre gånger om året. Det var alltid väldigt roligt och trevligt.

När kollegorna slutade kom vi överens om att fortsätta hålla kontakten och bokade direkt ett datum på sensommaren då vi skulle ses för en lunch hemma hos mig. Då den dagen närmade sig ringde en av vännerna och under samtalets gång förstod jag att båda kamraterna utgick från att deras män också var bjudna – utan att fråga mig.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min mans medelålders son vägrar flytta hemifrån


Jag måste erkänna att det gjorde mig besviken, för det var ju inte så vi brukade umgås. Jag hade dessutom aldrig träffat deras män, men jag sa ingenting.

Lunchen gick bra men stämningen var inte lika uppsluppen som den brukar vara när det bara är vi tre. Männen tog mycket plats, tycker jag, och mina väninnor var inte lika avslappnade och pratsamma som jag är van att se dem.

Jag hoppades därför att det var en engångsgrej, men nej. Inför julen skulle vi ses igen och då var de båda männen också med. Återigen, de är gulliga och rara, men det blir inte samma sak. Vi har nu bestämt datum för en ny träff fram mot vårkanten.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag får inte träffa min väninna längre


Alla tycker att våra träffar är en trevlig tradition. Men själv har jag lust att hoppa av. Jag känner att det är en sådan ansträngning, jag sitter där som den festliga singeltjejen som ger så mycket men får väldigt lite tillbaka.

Allra helst skulle jag vilja att det bara var vi tre på våra träffar, jag saknar vårt förtroliga och roliga umgänge. Kan jag säga det rent ut eller ska jag bara, som jag har lust till, säga att jag inte kan komma? Vad tycker du?

Marie

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Förklara att du saknar er gamla trio

Själv skulle jag aldrig drömma om att automatiskt ta med min man till varenda tillställning som jag bjuds till. Jag tycker det är konstigt att dina kollegor gjorde det och ännu märkligare är att de inte ens frågade om det är okej med dig först.

Att dina två väninnor utgår från att deras män ska delta i era trevliga sammankomster, är samma sak som om du skulle bjuda med en annan vän – utan att fråga.

Nu skriver du att de två kollegorna är något äldre än du. Därför funderar jag på om det kan handla om en generationsfråga, en etikettsregel som säger att det är helt naturligt att ta med sin äkta hälft i sociala sammanhang. Och att de därför bara utgått från att det är så det ska vara även här. Om det förhåller sig så är de ju oskyldiga till ­fadäsen.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Jag tycker inte om att min väninna umgås med min exman


Men jag tycker inte att det är fel av dig att på ett vänligt sätt förklara att du saknar er gamla trio. Säg att du tycker att deras män är fina och intressanta men att du saknar den mysiga samvaro ni tre hade.

Lägg inte fram det som antingen eller, men föreslå att ni nästa gång möts bara ni tre så kan ni en annan gång göra något trevligt tillsammans med männen.

Om de är öppna och positiva säger de säkert ja till det. Då kan ni hitta sätt att umgås i framtiden – utan att någon blir ledsen eller sur.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Mamma gör allt för att vi ska bli ovänner


Scroll to Top