• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Mamma gör allt för att vi ska bli ovänner

  Så länge jag kan minnas har min mamma försökt få mig och mina syskon att börja bråka genom att baktala oss. Nu vill jag att vi ska konfrontera henne, men mina syskon är tveksamma. Vad ska vi göra?

  Fråga Vibeke: Mamma gör allt för att vi ska bli ovänner

  Jag är 43 år och yngst i en barnaskara på tre. Mina syskon är åtta och tio år äldre än jag. Och så länge jag kan minnas har vi inte kunnat vara under samma tak alla tre samtidigt. Det är alltid en som ska hållas utanför och det är alltid vår mor som har skapat osämjan.

  När vi ska ha en gemensam träff eller aktivitet och alla tackat ja, brukar mamma ringa runt och baktala en av oss. Det hon berättar är i regel inte sant. Ofta handlar det om att ett syskon har talat illa om ett annat syskon, eller något av barnen eller partnern. Av någon outgrundlig anledning nappar vi på hennes krok varje gång och den förfördelade börjar bråka med den påstådda skvallerbyttan. Det slutar med att en av oss blir riktigt sur och vägrar komma på träffen.

  Vår pappa dog för tio år sedan – han var familjens medelpunkt och han kunde hålla mamma i schack. Men efter att han hade gått bort var det ingen som kunde hålla styr på mamma och hennes intrigerande. Och det blev bara värre och värre.

  Nyligen tog jag initiativ till ett möte med mina syskon, utan mamma. Vi talade ut om problemet men min syster menar att mamma är så gammal nu att det inte är någon idé att lufta saken med henne, medan jag är beredd att konfrontera mamma. Vår bror säger att alla tre måste vara eniga annars är det ingen idé att stå upp mot vår mor.

  Så just nu kommer vi inte vidare. Nu kan vi bara sitta och vänta på vad mamma ska hitta på nästa gång. Det här har i många år infekterat min relation till mamma. Tack och lov bor vi en bit bort från varandra och jag skyller på det för att hålla avstånd till henne. Men vi bör väl göra något åt saken? Jag vill ju att våra familjer ska ses lite oftare. Vad tänker du?

  JK

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Ta inte över din mors beteende

  Jag tänker som så att när er mamma nu lägger så mycket energi på att skapa split mellan sina barn, bottnar det i en djup osäkerhet och en rädsla för att själv bli utstött. Din mammas beteende påminner om mobbarens: Personen som mobbar och stänger ute – av rädsla för att själv bli utstött.

  När du berättar om familjens historia låter det som er mamma har lyckats komma undan med sitt intrigerande länge nog. Jag tycker det är bra att du nu har samlat dina syskon och talat ut om problemet. Men att konfrontera er mamma på det sätt du önskar är nog inte det rätta.

  Om ni alla tre ställer henne mot väggen, uppstår ett skräckscenario för henne. Rädslan för det är just det hennes sjukliga beteende bottnar i. Nämligen att det plötsligt är ni tre mot henne. Jag tror inte att det får henne att ändra sig.

  Jag tycker också du ska vara uppmärksam så att du själv inte tar över din mors beteende. För är det inte det du gör om du övertalar dina syskon att konfrontera er gamla mamma?

  Det är en sak att er mamma har gjort allt för att skapa split mellan er och en annan sak att ni har låtit henne göra det. Jag tycker att ni ska ­fokusera på att inte låta er duperas av mamma. Bli inte osams på grund av henne. Om ni lyckas med det tror jag att problemet löser sig.

  Så fortsätt att umgås och tala med varandra. Nästa gång er mamma försöker starta ett bråk mellan er, prata om det ni syskon emellan och lägg locket på. När er mamma märker att hon inte kan röra om i grytan längre kommer hon så småningom sluta att försöka.

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!