• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Jag får inte träffa min väninna längre

  Ett vänpar till mig och min man skilde sig förra året. Mannen i paret är fortfarande mycket bitter och min man vill att vi tar hans parti. Jag saknar kvinnan som var en god vän, men min man låter mig inte träffa henne. Vad ska jag göra?

  Fråga Vibeke: Jag får inte träffa min väninna längre

  Min man och jag är 60 plus och har ett par vänner som vi umgåtts med i många år. ­Förra sommaren lämnade kvinnan mannen som fick en fullständig chock och klappade ihop helt.

  Eftersom han är min mans ungdomsvän var det naturligt för min man att vi skulle ta mannens parti. Jag gick med på det även om jag tycker mycket om kvinnan. Jag tror att en anledning till att hon valde att lämna honom är att han förfallit ganska mycket på senare år. Han har åldrats snabbt och är ganska gubbig och gaggig. Han berättar till exempel samma historia om och om igen. Sådana saker har nog medverkat till att hon bestämde sig för att gå.

  Mitt problem är att jag saknar henne. Vi hade alltid så lätt att prata och jag uppskattade henne som en god och klok väninna – och sådana har jag inte många av. Hon har kontaktat mig via mejl och frågat om vi inte kan ses, hon och jag. Hon saknar mig också.

  Då jag berättade det för min man gick han i taket och sa att det är mannen vi ska stötta, det är ju han som har blivit övergiven. Mannen mår fortfarande ganska dåligt, han är bitter och tjatar ständigt om sitt äktenskap. Jag är innerligt trött på att lyssna på honom, han lyckas alltid förstöra stämningen med sitt dåliga humör.

  Min man tycker också att det är tjatigt och han står snart inte heller ut med att lyssna på honom. Men han står fast vid att det är mannen vi ska hjälpa och stötta. Jag saknar som sagt min väninna väldigt mycket. Kan jag drista mig till att ta kontakt med henne?

  Undrande

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: De kan inte hålla dig som gisslan

  Det är alltid svårt när vänpar som man står nära separerar. Det kvittar hur diplomatisk man försöker vara, det slutar nästan alltid med att man blir tvungen att välja sida. Det är ju ofta så många starka känslor inblandade.

  Det är nog också en god idé att stötta den part man står närmast – utan att vara fördömande mot den andra parten. I ert fall tycker jag att ni har gjort det rätta när ni valde att stötta er vän i början. Men nu har det gått ett år och det ­verkar inte som mannen har kommit över sin skilsmässa än. Det är dock dags att världen börjar återgå till det normala igen.

  Du har blivit nära vän med hans fru och jag har svårt att förstå varför du inte kan fortsätta att träffa henne. Det var ju inte du som orsakade skilsmässan. Jag tycker att du ska tala med din man om detta.

  Låt dock bli att tala om hur bitter och olycklig hans kompis är och hur jobbig han är att lyssna på.
  Håll dig utanför själva skilsmässobråket. Men förklara att exfrun var en kär vän innan skilsmässan och att det bara är du och hon som kan bestämma om er vänskap ska fortsätta eller ej.

  Din man och hans kompis har ingen rätt att använda dig som gisslan för att straffa exfrun, genom att förhindra att ni träffas. Så skynda dig att ringa din väninna. Om din man eller hans kompis misstycker, förklara att du gillar dem båda men att du har rätt att träffa vem du vill.

  Kanske kan du på det sättet visa att livet kan gå vidare och inspirera mannen att ta av sig offerkoftan. Det skulle han må mycket bättre av.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!