Fråga Vibeke: Jag tycker inte om att min väninna umgås med min exman

En av mina närmsta väninnor umgås fortfarande med min exman, trots att hon vet att han behandlade mig illa. Det gör mig riktigt ledsen och jag upplever att hon är illojal. Vad ska jag göra?

Jag behöver ett fullständigt ärligt svar av dig. Mina vänner och kollegor ser saker och ting från min sida och håller alltid med mig.

För sju år sedan skildes jag från min man efter nästan 20 år tillsammans. Vi hade många vänner och de flesta av dem valde naturligtvis sida vid skilsmässan. Vilken sida de valde berodde på om det var min eller min mans vän från början.

Men ett par har aldrig riktigt valt sida och det är det mitt dilemma handlar om. Min närmaste och bästa väninna och hennes man fortsätter att umgås med min exman och hans nya fru. Egentligen är det min väninna från början men hon och min exman har en del affärer ihop och det förenar dem såklart.

LÄS ÄVEN: Drottning Elizabeth är död – här är hennes 70 år på tronen

Problemet är att jag har delat allt med min väninna. Jag har berättat allt om hur min exman har förtryckt både mig och mina barn och lurat mig ekonomiskt.

Därför blir jag så ledsen när hon berättar att hon ska på grillkväll hemma hos min exman och hans fru. Även om hon alltid låter som om hon känner sig mer eller mindre tvungen att gå dit.

Jag har aldrig berättat för henne hur jag känner, att det gör mig riktigt ledsen. Hur kan hon, som sett och hört allt om hur min exman har skadat mig och mina barn, sitta och mysa på fest hemma hos honom?

Jag är på vippen att säga upp bekantskapen med henne, fast vi har varit vänner så länge. Men jag upplever att hon är illojal mot mig. Jag vill helst bara omge mig med människor som vill mig väl.

Är det fel av mig att önska att mina vänner inte umgås med min exman?

Diana

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Häng inte kvar vid skilsmässan

Vi som skiljer oss ska komma ihåg att det är ett val som vi gör, inte vår omgivning. Det är inte vår omgivning som har ansvar för vårt beslut. Det gäller barn och familj och släkt men även våra vänner.

Jag vet att det kan vara svårt, det är ju så många sårade känslor och förlorade förhoppningar som ligger bakom en skilsmässa. Men i ditt fall är det inte din väninna och hennes man som bestämde att du skulle lämna din man. Det var du. Därför är det lite barnsligt att kräva att din väninna också ska ta avstånd från din före detta man, som under årens lopp blivit god vän med henne och hennes man.

Jag förstår att det är tufft, men om man är vuxen nog att gifta och skilja sig är man vuxen nog att acceptera att vänner träffar vem de vill – även om det råkar vara ens före detta partner.

LÄS ÄVEN: När drottning Elizabeth var i Sverige – 12 bilder från de kungliga besöken

I ditt fall anar jag att din väninna har dåligt samvete men det tycker jag egentligen inte att hon ska ha. Återigen – du bestämde att lämna din man och det beslutet hade hon inget inflytande över och ska heller inte stå till svars för.

Jag tycker att du ska tala med din kamrat och förklara att situationen är knepig för er båda två. Men det enda du kan begära av henne är att hon är lojal så att de förtroenden du ger henne stannar hos henne.

Låt henne göra vad hon vill och jag tror att du också skulle må bra av en sådan frihet. Det kommer att kännas som en befrielse om du kan släppa den vrede och avundsjuka du känner mot din exman. Gå vidare med ditt liv och häng inte kvar vid skilsmässan för sju år sedan.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Jag tycker inte om att min väninna umgås med min exman
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Annons
Scroll to Top