Här är Elizabeths 70 år på tronen: Från ung drottning till historisk regent

Drottning Elizabeth II har gått ur tiden, 96 år gammal. Hon satt på tronen i över 70 år, längre än någon tidigare regent i Storbritanniens historia. Nu sörjer en hel värld den brittiska monarken.

Här är Elizabeths 70 år på tronen: Från ung drottning till historisk regent
Det brittiska hovet meddelade drottningens bortgång på Twitter.

Under hela 2022 firades drottning Elizabeths 70-årsjubileum. Själva årsdagen av trontillträdet var den 6 februari men festligheterna kulminerade 2–5 juni då britterna fick en extra långhelg och kunde fira i fyra dagar. Det säger något om kungahusets ställning i Storbritannien.

Annat var det 1992 när drottning Elizabeth firade 40 år som regent. Hon kallade det själv för ett “annus horribilis” – ett fruktansvärt år. Äktenskapen kollapsade för tre av hennes barn. Anne skilde sig under relativt diskreta former medan Andrew och Charles separerade från Fergie respektive Diana i en störtskur av förödmjukande avslöjanden. Det brittiska folket var inte imponerat.

LÄS ÄVEN: När drottning Elizabeth var i Sverige – 12 bilder från de kungliga besöken

Till råga på allt brann Windsor Castle, ett av de kungliga slotten.

Men drottningen borstade av tweedkjolen och gick vidare. Hon var sinnebilden för brittisk självbehärskning och “stiff upper lip”. “Keep calm and carry on”(“Ta det lugnt och gå vidare”) är en berömd slogan från andra världskriget och det höll Elizabeth fast vid, genom politiska och personliga kriser och med de premiärministrar hon fått hantera, från den excentriske Winston Churchill till den rufsige Boris Johnson. Två dagar före sin död träffade hon Liz Truss, den 15:e premiärministern under hennes tid på tronen.

Här är Elizabeths 70 år på tronen: Från ung drottning till historisk regent
Elizabeth träffade Liz Truss bara två dagar för sin död.

Drottning Lilibet

För att behålla sin karisma behöver de kungliga vara lite bättre än vi andra. Vi förväntar oss oklanderlig stil, sagobröllop, ett lagom antal barn och livslång trohet. Skilsmässor var ett extra känsligt kapitel för just drottning Elizabeth.

När hennes farbror, kung Edward VIII, ville äkta sin amerikanska älskarinna sa regeringen och kyrkan tvärnej. Mrs Simpson var frånskild. Att kungen då valde henne före sitt land var en enorm skandal på 1930-talet. Edwards bror fick överta kronan som George VI.

På abdikationsdagen stod dennes båda döttrar och hängde över ledstången utanför barnkammaren och såg bekymrade besökare komma och gå i deras hem.

Här är Elizabeths 70 år på tronen: Från ung drottning till historisk regent
En 8-årig Elizabeth kramar om en av familjens welsh corgi-hundar. Rasen har sedan följt Elizabeth genom hela livet.

– Innebär detta att du kommer att bli drottning Lilibet? undrade 6-åriga Margaret.

– Jag tror det, svarade 10-åriga Elizabeth, enligt hennes levnadstecknare Sarah Bradford.

Det hände fortare än någon hade trott. När fadern dog var Elizabeth bara 25, en reserverad tvåbarnsmor som talade med tunn röst till sina undersåtar i radio.

Så sent som 1955 tvingades hennes syster avstå från sin kärlek, en frånskild flygofficer. Skilsmässor ansågs då fortfarande vara ett stigma som kungafamiljen absolut inte fick förknippas med.

Här är Elizabeths 70 år på tronen: Från ung drottning till historisk regent
Ett ungt och nykärt par. Prins Philip (född Mountbatten) och Elizabeth höll ihop i vått och torrt.

En jordnära person

Under sina 96 år hann drottning Elizabeth se det mesta. Det var en ofta en smärtsam anpassning till nya tider. Hennes händelserika liv blev ett råmaterial för populärkulturen. I sin senaste inkarnation varElizabeth privatdetektiv i mysdeckaren Windsorknuten och hennes knähundar har huvudrollerna i den animerade långfilmen Drottningens corgi.

I de fallen vet vi åtminstone att det hela är ren fabrikation. Svårare är det att skilja på liv och dikt i långfilmen The Queen eller Netflix-serien The Crown. När mycket av det som gestaltas bevisligen har hänt är det lätt att tro att drottningen var precis sådan som hon framställs. Vilket vi förstås inte kan veta.

Klart är att plikten har styrt hennes liv. Som ung tronföljare fick hon förvånande nog aldrig någon högre utbildning. Hon gick inte ens i skolan utan hade guvernant. Tonåren blev dystra och instängda på grund av andra världskriget.

Men hon var enormt drillad i etikett, vida berest och mycket välinformerad. Hon uppdateras av “sin” premiärminister varje vecka och uppges ha varit påläst och haft gott omdöme. Hon förstod sin roll och yppade aldrig en hemlighet eller en kontroversiell åsikt.

Här är Elizabeths 70 år på tronen: Från ung drottning till historisk regent
Elizabeth vid kröningsceremonin 1953.

Filmisk prestigemätning

Privat var hon jordnära, en häst-, hund- och bilkvinna. Mot slutet av kriget, när hon fyllt 18, fick hon äntligen ge sig ut i samhället och gick med i arméns kvinnliga frivilliggren där hon lärde sig köra lastbil och meka med motorer.

Hon hade 77 år bakom ratten och lär ha gillat att i hög fart skjutsa runt den förre kungen av Saudiarabien, ett land där kvinnor då inte fick ta körkort.

Hästar och hästavel var drottningens stora passion. Otroligt nog fortsatte hon själv att rida ända tills hon drabbades av ospecificerade hälsoproblem förra hösten. På senare år övergick hon dock till att rida hästar i ponnyklassen.

– Det är lite närmare till marken då, sa hon, enligt tidningen Town & Country.

Elizabeth härstammar från generationer av inbitna rävjägare och nedlade i 20-årsåldern en tolvtaggad kronhjort på det skotska sommarresidenset Balmoral. Där har drottningen genom åren kopplat av från hovlivet. Besökare har häpnat när maken, prins Philip, ställt sig vid grillen och Elizabeth tagit itu med disken.

I The Crown finns komiska scener när dåvarande premiärministern Margaret Thatcher är ditbjuden på weekendbesök. Premiärministern kommer uppklädd och besvärad – hennes tid är lite för dyrbar – medan kungligheterna går i gummistövlar och oljerockar och testar specerihandlardottern med jobbiga hedvandringar och dunkla överklasskoder. Det blir en artig prestigemätning mellan två av världens mäktigaste kvinnor.

Men det som filmmakare och media mest har vänt och vridit på är förstås släkten Windsors grava svårigheter att få ihop kärleken med de blytunga traditionerna. Häromåret var det barnbarnet Harry och hans Meghan som vände ryggen åt de brittiska öarna.

Här är Elizabeths 70 år på tronen: Från ung drottning till historisk regent
Hela den brittiska tronföljden på en bild: prins Charles, 73, drottning Elizabeth, prins George,8, och prins William, 39. Bilden togs för två år sedan.
Foto: TT

Långt äktenskap

Hon själv och prins Philip, som avled förra våren, visade däremot en oklanderlig fasad under sitt 73-åriga äktenskap. Sannolikt har de haft sina “ups and downs”. Rykten har bland annat gått om Philip och den brittiska societetsladyn Penelope Knatchbull, 68, som han uppges ha haft en nära “men enbart vänskaplig” relation till i 30 år.

Klart är att “Penny” var den enda utanför familjen som bjöds till Philips begravning, en slimmad pandemihistoria med 30 gäster. Men hur det nu än låg till med Penny kan skilsmässa aldrig ha varit ett alternativ för drottningen. Elizabeth tycks ha varit mycket fäst vid sin man och haft överseende med hans egenheter. Hon ägnade det mesta av sitt sista tv-sända jultal åt att hylla hans minne.

I Elizabeths ungdom var Storbritannien ett mäktigt imperium. Det gick i graven med andra världskriget och drottningen jobbade hårt i sin ceremoniella roll för att stärka Samväldet, den samarbetsorganisation som sedan bildades. Hennes premiärministrar har däremot lagt sitt krut på att först ta landet in i EU och sedan krångla sig ur igen.

Idag är Storbritannien en nation som andra men dess monark har fortfarande en särställning. Det beror både på Elizabeths orubbligt samlade personlighet och på hennes långa maratonlopp i sitt folks tjänst.

Drottning Elizabeth II föddes den 21 april 1926, och dog den 8 september 2022, 96 år gammal.

Nu väntar en ny era då Elizabeths son Charles blir kung av Storbritannien.

Drottning Elizabeth fick besök av björnen Paddington under firandet av hennes 70 år på tronen.

Scroll to Top