Nils: Min fru är så elak när vi är ensamma

Min fru är charmig och populär bland folk, men när det bara är vi två är hon helt annorlunda. Hon är alltid stressad och säger elaka saker till mig. Vad ska jag göra?

Mitt problem är att min fru och jag lever parallella liv och det har vi gjort i några år nu. Vi bor i utlandet där vi driver ett företag tillsammans och det har gått väldigt bra.

Min fru kan vara glad och charmig och är mycket populär bland folk. Hon ger intryck av att vara socialt begåvad och ser ganska tjusig ut. Men när vi är ensamma är det en helt annan femma. Vi pratar sällan med varandra. Hon stänger in sig på sitt rum där hon sitter vid datorn eller ägnar sig åt långa telefonsamtal med sina vänner.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Ska jag bryta med min egoistiska mamma?


För en tid sedan sökte jag upp hennes före detta man och berättade om vår relation. Han menar att hon har adhd. Han sa att jag är en mycket modig man och han hoppades att hon ska ändra beteende, för min skull.

Det är sant att min fru har svårt att fokusera på mer än en sak i taget. Hon är också alltid stressad och hon har ett förfärligt temperament. När hon någon gång talar med mig är hon elak och kommenderande.

Just nu är hon bortrest. Hon sa att hon skulle hälsa på sin mamma. Det är en månad sedan hon for och jag har inte hört ett ljud från henne. Jag har försökt få kontakt men hon svarar inte på mina meddelanden.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min nya granne är alldeles för närgången


Jag vill så gärna leva i ett lyckligt förhållande. Jag saknar familjeliv, närhet och tvåsamhet. Vad ska jag göra? På ett sätt har jag lust att sälja allt nu när hon är borta och flytta någon annanstans. Men är det en lösning?

Nils

Vibeke svarar: Packa dina väskor och dra

Det gamla uttrycket ”behandla andra som du själv vill bli behandlad” är en klok och fin levnadsregel. Men det fungerar ju bara om man lever med en klok och fin person som är mentalt frisk.

För gränslösa människor är vänliga personer bara en dörrmatta som de kan behandla hur som helst. Och ursäkta mig, men det låter som din fru är en sådan människa. Du verkar ju vara en vanlig vänlig man och tyvärr betraktar nog din fru det som ett svaghetstecken.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min före detta svärmor är elak mot min dotter


Nu är jag ju inte psykolog så jag ska inte ställa någon annan diagnos än den du själv skriver om i ditt mejl. Så jag nöjer mig med att säga att din fru verkar ha en narcissistisk personlighetsstörning. Och en sådan människa är det omöjligt att leva ett harmoniskt liv med, såvida man inte är noga med att sätta gränser.

Din fru är en vuxen människa men på insidan är hon som ett föräldralöst barn i trotsåldern. Om du har modet att vara hennes mamma, så ta den rollen. Men personligen hoppas jag att du inte gör det.

Om jag vore du skulle jag packa mina väskor och dra. Det finns kvinnor som inte uppför sig gränslöst och manipulerande bara för att de är tillsammans med en man som beter sig ordentligt.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min svartsjuka håller på att förstöra vårt förhållande


Scroll to Top