Fråga Vibeke: Min svartsjuka håller på att förstöra vårt förhållande

Min pojkvän är fortfarande god vän med sitt ex och vi har umgåtts med henne och hennes nya kille. Jag har svårt att släppa tanken på att de har varit ett par och svartsjukan plågar mig. Vad ska jag göra?

Jag förlorade min man för tre år sedan. Genom min badmintonklubb mötte jag så för ett år sedan en man i min egen ålder. Min förste man och jag var tillsammans i nästan 35 år så i början av det nya förhållandet var jag blyg och vågade inte ge mig hän helt och hållet. Men efter ett tag blev jag mycket förtjust i honom och nu kan jag inte leva utan ­honom.

Problemet är att min pojkvän har en före detta flickvän som han fortfarande umgås med. Hon och hennes nya kärlek är medlemmar i samma badmintonklubb som vi. Min nya pojkvän och jag har umgåtts med dem och även gjort en kort resa tillsammans.

Jag var inte särskilt begeistrad över det, jag har svårt att släppa tanken på att de har varit ett par och jag misstänker att min pojkvän fortfarande har känslor för sin före detta tjej. Han nekar till det och säger att det är mig han vill vara tillsammans med.

Jag hade hoppats på att min svartsjuka skulle lägga sig när vi var på den där weekendresan med hans ex och hennes nya kille. Så blev det inte. Tvärtom. Jag var på helspänn varje gång de talade och tramsade med varandra. De var så förtroliga och det är kanske inte så konstigt med tanke på att de känner varandra väldigt väl.

Min svartsjuka plågar mig fortfarande. Jag är rädd att han ska lämna mig och gå tillbaka till henne. Hon är en attraktiv och glad kvinna. Och det gör mig nervös.

Vi har det fint tillsammans och jag tycker verkligen mycket om honom. Alla mina vänner säger att jag måste sluta vara svartsjuk på henne. Att det är mig han vill ha och resten är bara hjärnspöken. Vad tycker du? Kan du ge mig ett råd?

Gunilla

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Svartsjukan är ditt ansvar

Jag tycker inte att det är konstigt att du drabbas av svartsjuka. Inte på grund av din pojkväns före detta flickvän, som ju är anledningen till att din svartsjuka bröt ut. Nej, jag tänker att du efter ett långt och tryggt äktenskap blir lite tagen när förälskelsen slår till med sådan våldsam kraft. Du blir rädd och osäker och därför är det inte förvånande att du känner som du gör.

Men jag tror också att du måste inse att svartsjukan är ditt ansvar och därför är det bara du som kan få bukt med den.

Du skriver att din pojkvän säger att han älskar dig och jag tycker det verkar stämma. Varför tvivlar du på det? Är det minnen av tidigare svek som poppar upp till ytan nu? I så fall måste du lämna de känslorna där de hör hemma, det vill säga i det förflutna. Det är en process men det går att släppa negativa känslor.

De gånger jag själv har drabbats av svartsjuka har det underlättat att prata med min partner om det. Inte som en anklagelse mot honom utan som en känsla av osäkerhet i mig. När min partner inte känner sig anklagad har han ett övermått av kärleksbetygelser till mig.

Det är dock inte alla män som är så bra på att prata om känslor och om din man hör till dem som brister i det, klandra honom inte.

Jag kan inte låta bli att tänka att det vore klokt om ni begränsar umgänget med hans ex en tid. Inte för att hon utgör ett hot utan för att hon fungerar som en katalysator för negativa känslor i dig. Du måste ha tid att bearbeta dem så att du och din pojkvän kan njuta av livet tillsammans.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Min svartsjuka håller på att förstöra vårt förhållande
Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top