Sara: Ska jag bryta med min egoistiska mamma?

Min mamma favoriserar mitt syskon och bjuder aldrig in min familj till något. Hon pratar bara om sig själv och byter ämne så fort jag försöker prata om mina barn. Vad ska jag göra?

Jag har ett dilemma som jag har fått jobba med fram och tillbaka i obeskrivligt många år. Det är så att jag har en äldre mamma som kan vara kärleksfull om hon vill men på senare tid har hon blivit en sådan där människa som man vill undvika till varje pris.

Hon är bara intresserad av sig själv. Hon pratar bara om sig själv och gör hon inte det, pratar hon om mitt syskon som hon alltid har föredragit och favoriserat. Det är också mitt syskon som hon tillbringar alla högtider med.

Jag och min familj får aldrig någon inbjudan utan får läsa om deras sammankomster på sociala medier. Mamma är flitig med att dela med sig där. Hon är inte intresserad av mig och min familj och det gör hon ingen hemlighet av. Om jag börjar prata om mina barn, avbryter hon snabbt och börjar prata om mina syskonbarn.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Ska jag flytta tillbaka till mina barn?

Jag har flera gånger försökt prata med mamma om hennes beteende men hon lyssnar inte alls. I stället börjar hon pyssla med sin mobil eller titta på tv. Om jag någon gång får hennes uppmärksamhet, säger hon att det är jag som har problem, inte hon.

Nu har jag kommit till en punkt då jag inte står ut längre. Jag är så olycklig över vår relation och alla hennes hån. Det är så trist att hon gör så stor skillnad på mig och mitt syskon. Hennes egoism och självupptagenhet och hennes nedlåtande attityd till mig och min familj har blivit värre på senare år.

Hon är en kopia av sin mamma, vår mormor. Hon lyssnade inte heller på någon, pratade bara om sig själv, favoriserade ett barn och ignorerade de andra. Hon skapade drama i släkten varje vecka. Det ska tilläggas att mammas beteende har skadat min syskonrelation. Tack vare mamma har vi ingen kontakt. Har du något råd till mig?

Sara

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Hon kommer inte att förändra sig

När jag läser ditt mejl, som jag har förkortat, tänker jag att din mamma har en störning av något slag. Det är kanske inte så konstigt när hon själv har vuxit upp med en mamma som hade behov av att stöta bort eller favorisera sina barn.

Det är ett beteende som din mamma har tagit med sig till sin egen familj och som är till skada för er alla – säkert även ditt syskon som ju också får stå ut med hennes manipulerande sätt. Tyvärr har hon lyckats så split mellan er syskon och ni har blivit fiender istället för att stå enade. Men ni är båda offer, det är ingen tvekan om det.

Tyvärr är jag ganska säker på att du inte kan hoppas på att din mamma ska ändra sitt beteende. Hennes manipulativa sätt är så väl ingrott i henne att det inte går att förändra. Försöker du göra det ändå, spelar du bara med i hennes spel. Ur hennes synvinkel är det nämligen så att din vanmakt och vrede är ett tecken på att hennes elakheter har önskad effekt.

LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min före detta svärmor är elak mot min dotter

I stället kan du ändra på ditt eget beteende. Om umgänget med din mamma är allt för smärtsamt väljer du kanske att bryta helt med henne. Men om du väljer att fortsätta ha kontakt med henne, ska du träna på att ta ett känslomässigt steg tillbaka. Du måste förstå att det är henne det är fel på och inte dig.

Sluta också att hoppas att hon ska agera annorlunda än hon gör nu. Släpp tankarna på att hon ska bli den kärleksfulla och omtänksamma mamma som du saknar. Det kommer aldrig att hända.

Du måste ta din mamma för den hon är, en från barnsben känslomässigt förstörd människa som uppför sig illa, det är det enda verktyg hon har fått med sig från sin mamma. Beröm dig själv för att du inte fallit i din mors giftiga gryta. Du verkar vara en sund och hel människa. Att du är mentalt sund är förmodligen anledningen till att din mamma är så knepig mot dig. Du låter dig inte dras in i hennes nät utan kämpar för att behålla din frihet.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. | Foto: Klaus Rudbæk

Här kan du skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top