Filippa: Ska jag gå tillbaka till min självupptagna pojkvän?

Mitt ex tänkte mest på sig själv och anklagade mig för att vara svartsjuk och tråkig. Trots det kan jag inte sluta tänka på honom och undrar om jag ska ge honom en andra chans.

I somras lämnade jag min pojkvän efter tre år tillsammans. Vi bodde aldrig tillsammans eftersom jag under vår relation kände en viss osäkerhet. Jag kände att han tog mig för given.

Han beskyllde mig för att vara svartsjuk när han talade om kvinnor som han tyckte var läckra och snygga. Han tyckte också att jag började bli tråkig. Men vi har älskat varandra och har faktiskt haft väldigt roligt tillsammans.

Men han är en sådan person som alltid sätter sig själv och sina egna behov främst. Till slut fick jag nog av det och bestämde mig för att göra slut.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Tycker du att vi ska skilja oss en gång till?


Nu ett drygt halvår senare tänker jag fortfarande på honom. Och det är samma sak för honom. Han inser hur egoistisk han har varit och är villig att ändra sig. Han vill ha mig tillbaka.

Problemet är att jag under tiden har träffat en annan kille som är mycket intresserad av mig och väldigt omtänksam. Jag kan dock inte låta bli att tänka att jag är tillsammans med honom bara för att det känns tryggt. Han vill att vi ska flytta ihop och starta ett liv tillsammans.

Nu står jag och vacklar. Ska jag gå tillbaka till min före detta pojkvän som vill ha en andra chans? Han säger att ha ska sluta titta efter andra kvinnor och kommentera deras utseende.

Filippa

Vibeke svarar: Är du säker på att han förändrar sig?

Jag skulle inte vilja vara med en man som kallar mig för svartsjuk och tråkig, särskilt som felet tycks ligga hos honom. Det är först när du lämnat honom som han inser att han kanske inte alltid har betett sig så trevligt.

Tre år är en lång tid och du verkar vara en klok kvinna, så jag föreställer mig att du har gett honom många chanser under årens lopp. Och du har tänkt dig noga för innan du bestämde dig för att göra slut. Det fanns goda grunder för det, eller hur?


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min nya granne är alldeles för närgången


Du skriver att din före detta pojkvän är villig att ändra sig och är mer mogen nu. Min erfarenhet är att folk verkligen har för avsikt att ändra sig för att få det de vill, men när de väl har fått sin önskan uppfylld sker det ingen större förändring.

Jag varken vill eller kan uttala mig om vem av dem du ska välja. Men jag vill be dig fundera över vilket liv du själv vill leva. Är det ett liv i full turbulens eller ett liv med en partner som stöttar och lyfter dig?

Mitt råd till dig är att tänka på en pojkvän som en livskamrat. En du kan stå stadigt på jorden med, dela intressen och mål med. Och som vill dig väl – precis som du vill honom väl. Ett parförhållande handlar naturligtvis också om passion och kärlek. Men förhållandet lever och överlever bara om man klarar av vardagen och alla dess utmaningar tillsammans.


LÄS ÄVEN: Fråga Vibeke: Min nya pojkvän ljuger om sig själv


Om din före detta pojkvän har den kvalitén tvivlar jag på men det är som sagt bara du som kan fatta beslutet.

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Hemmets Journals relationsexpert Vibeke Dorph. Foto: Klaus Rudbæk

Maila till hj.experter@egmont.se

Skriv ”Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top