Fråga Vibeke: Tycker du att vi ska skilja oss en gång till?

Jag och min exman gifte oss på nytt för ett år sedan, men vår relation som tidigare var så bra fungerar inte längre. Vad ska jag göra?

För ett år sedan gifte jag om mig med mannen som är pappa till mina två tonårsbarn. Vi gifte oss första gången 1999 och skildes 2005. Det var jag som lämnade honom eftersom jag mött en annan man. Efter ett år eller så ångrade jag det väldigt mycket.

Under alla år som vi var skilda betraktade jag honom som min bästa vän. Vi hade lätt för att prata och har haft ett fint samarbete kring barnen. Han träffade en ny kvinna som han har två barn med. Tyvärr var det ett ganska giftigt förhållande.

Jag tycker att min man skaffade sig några tråkiga vanor under tiden han var gift med den kvinnan. Han har en massa ramar och regler som han tycker att jag ska passa in i.

Han tycker att jag styr och ställer för mycket, att jag dricker för mycket ibland, att jag skämmer bort våra barn och så vidare. Han ställer alltid krav på hur han tycker att jag ska bete mig. Jag känner inte att jag blir älskad för den jag är. Jag känner att jag måste gå på äggskal för att bli älskad av honom.

Jag har flera gånger försökt sätta ner foten men varje gång blir vi väldiga ovänner och det tar lång tid innan allt blir bra igen. Jag har haft en del problem med oro och ångest under åren och det vet han om.

När vi var separerade var det honom jag pratade om mina problem med och stöttade mig mot. Men det kan jag inte göra längre. Han orkar inte, säger han.

Jag vet inte vad jag ska göra. Våra barn och våra familjer tycker ju att det är så fantastiskt att vi har funnit varandra igen. Ska man kämpa för ett äktenskap som kanske är ett misstag? Kanske har vi under årens lopp förändrat oss för mycket.

Jag är så tveksam och olycklig.

Ingrid

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar:

Vi ger ofta varandra roller i en relation. För mig låter det som din man har tagit på sig “polisrollen”. Det är den som hela tiden går runt och kollar att allt går riktigt till och att ingen gör något övertramp. Det är den som vill ha kontroll och ordning i förhållandet.

Det är faktiskt ingen rolig roll att ha och folk som gör det, gör det ofta för att de har ett kaos inombords och vill skapa ordning omkring sig. Den typen av människor kan vara olidliga att leva med. Men när man kikar på vad som skett i din mans liv de senaste åren – med två misslyckade äktenskap och fyra barn – kan jag gott förstå att han desperat söker ordning och reda.

Du verkar ha tagit på dig rollen som “lillasyster”. Det är hon som gråter, bryter samman och söker tröst och lindring hos sin partner. Det är hon som ständigt frågar “varför” i stället för att säga “hur”. Och det är hon som påpekar problem utan att själv komma med förslag på lösningar. Den typen av människor kan också vara olidliga att leva med eftersom de alltid tvingar sin omgivning att ta vuxenrollen.

Jag förstår till exempel inte varför du klandrar din man för dina ångestattacker och andra personliga problem. Det är ju dina problem och ditt ansvar att lösa dem. Om ni två ska kunna vara seriösa mot varandra ska ni börja med att kasta era gamla roller långt bort.

Ni ska lära er att ta er själva, varandra och er relation lite mer på allvar. Ni måste börja uppföra er som vuxna och ansvarstagande männi-skor som lyssnar på varandra, är lyhörda och tar ansvar för de utmaningar ni står inför.

För att klara av det tror jag att ni behöver professionell hjälp. Så börja med att söka sådan. Om din man inte vill det, så kan du hälsa honom att inget förhållande växer genom att man slår hårt i köksluckorna. Nej, man måste sitta ner tillsammans och ta sig tid att tala ut ordentligt. Det är det ni måste se till att göra nu.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Tycker du att vi ska skilja oss en gång till?

Här kan du skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top